Ексклюзиви
пʼятниця, 06 лютого 2009 16:46

Лукашенко поклав на Росію відповідальність за кризу в Білорусі

Лукашенко поклав на Росію відповідальність за кризу в Білорусі
Олександр Лукашенко в інтерв"ю телеканалу EuroNews, на якийсь час забувши про всі останні запозичення Мінська, похвалився сьогодні тим, що світова фінансово-економічна криза не сильно ударила по Білорусі. "Ми експортно-орієнтована країна. І що стосується економіки, те падіння попиту в світі - від продуктів харчування до продукції машинобудування - звичайно, відбилося і на нас", - сказав він, додавши, що "собівартість білоруської продукції була нижча європейської, тому ми могли досить якісну продукцію продавати за нижчими цінами, і коли відбулося падіння попиту населення, коли у людей одночасно не виявилося грошей, вони, звичайно, почали купувати вже набагато дешевшу продукцію".

За словами президента, фінансова криза взагалі не торкнулася б Білорусі, коли б не ця паніка на фінансових ринках". Білоруси "не грали у фінансові піраміди, не брали участь в цих фондових спекулятивних операціях", а спокійно піднімали свої підприємства та розвивали реальний сектор економіки, сказав Лукашенко. "Але з Росії фінансова криза частково перекинулася і до нас. Тому ми частину золотовалютних резервів направили на підтримку нашої валюти. І змушені були, щоб отримати кредити від Міжнародного валютного фонду, девальвувати на 20% свій рубль. От так торкнулося це наших людей і наших підприємств", - відзначив глава держави. В той же час, відзначив він, девальвація національної валюти - це "для експортно-орієнтованої економіки в плюс, хоча, звичайно, впливає на життя людей".

Президент також висловив упевненість в твердих позиціях республіки в ролі ключового транзитера російського газу до Європи. "Ані північні, ані південні потоки сьогодні не можуть замістити той потік енергоресурсів, який йде до Європи через Білорусь, - це 30% природного газу і приблизно відсотків під 75-80 вуглеводневої сировини, нафти", - відзначив Лукашенко.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, Известия

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко поклав на Росію відповідальність за кризу в Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути