Ексклюзиви
пʼятниця, 11 серпня 2023 13:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Журналісти з'ясували, коли перші F-16 літатимуть в українському небі

Журналісти з'ясували, коли перші F-16 літатимуть в українському небі
F-16 літатимуть в Українському небі щонайменше наступного літа. Фото: pixabay.com

Перші пілоти на бойових американських винищувачах четвертого покоління F-16 літатимуть над Україною не раніше наступного літа.

Саме тоді перша група із шести авіаторів Збройних сил України завершить навчання на західних винищувачах, повідомляє The Washington Post із посиланням на українських, європейських та американських посадовців.

"Лише шість пілотів зараз проходять перший раунд навчання, ще двох визначили як резервних кандидатів. Хоча українські військові вільно володіють англійською мовою, їх спочатку відправлять до Великої Британії на чотиримісячні мовні курси. Там вони вивчатимуть термінологію, пов'язану з реактивними винищувачами. До цього етапу залучать і наземний персонал. Водночас Данія попросила навчати цілі екіпажі, а не лише авіаторів", – пише видання.

За словами українських посадовців, все це відсуває на січень початок бойової підготовки, яка, як очікується, триватиме пів року. Друга група приблизно такої ж чисельності буде готова через шість місяців після цього, тобто приблизно до кінця наступного року.

"Представники української сторони назвали це затягуванням, хоча й зізналися, що не хочуть надто критикувати своїх іноземних колег, побоюючись виглядати невдячними. Американські посадовці тим часом заявляють, що ще 20 українських пілотів готові до навчання англійської. Водночас більшість найкращих українських пілотів, як очікується, залишаться вдома, де продовжують вильоти на літаках радянської розробки", – зазначають у матеріалі.

У перервах між польотами українські авіатори протягом останнього року проходили курси англійської мови в мережі.

"Для льотного і наземного персоналу буде проведено додаткову спеціалізовану підготовку з термінології, необхідної для навчання на F-16. В Україні не було можливості навчати пілотів та інший персонал цій термінології через відсутність досвіду роботи з такою термінологією", – розповів начальник авіації Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід досі не дійшов згоди щодо F-16 для України

Оскільки відібрані пілоти вже мають високий рівень базової англійської, вивчення додаткової термінології "не займе багато часу". Голубцов наголосив, що F-16 оснащені потужним радаром, що дозволить Україні ідентифікувати більше цілей і краще протидіяти ворожим літакам, ракетам і безпілотникам.

Україна зможе розгортати протикорабельні ракети "Гарпун", надані Великою Британією, з літаків F-16 для ураження російського флоту. Американські високошвидкісні ракети HARM також будуть запускати з цих винищувачів. Вони були адаптовані для МіГ-2, але їхня ефективність значно обмежена через відсутність системи наведення.

Речник міністерства оборони Нідерландів підполковник Марк ван де Бік наголосив, що головна проблема у підготовці українських пілотів полягає у нестачі інструкторів.

"Для підготовки пілота винищувача вам також потрібні пілоти винищувачів. Це дорого коштує, і таких можливостей у малих країн вже не так багато", – пояснив він.

Раніше повідомляли, що перші винищувачі F-16 надійдуть Україні не раніше 2024 року.

Виробник винищувачів F-16 Lockheed Martin готовий допомогти українським пілотам у навчанні та обслуговуванні. Але країни НАТО повинні відправити ці літаки Україні, сказав головний операційний директор Lockheed Martin Френк Сент-Джон.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти з'ясували, коли перші F-16 літатимуть в українському небі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути