пʼятниця, 16 липня 2010 18:22

Знайшли найбільший канал Давнього Риму (ФОТО)

Співробітники університетів Кембриджу й Саутгемптона, а також Британської школи в Римі не можуть намилуватися на одну з найважливіших артерій античності шириною 90 м і довжиною більше трьох кілометрів, яка з'єднувала морські ворота Рима, які так і називалися - Порт (Portus), з річковими - Остіей.

Будівництво каналу почалося за Клавдія (41-54). В експлуатацію він був введений за Нерона (54-68) - і потім розширений за Траяна (98-117).

Ніхто не очікував, що канал виявиться настільки великим, а деякі навіть сумнівалися в його існуванні і вважали, що товари з Порта доставлялися до Риму сушею, по дорозі Флавія.

"Це абсолютно неймовірно! - Вигукує керівник трирічних розкопок Саймон Кей. - Сучасні йому канали мали в ширину всього 20-40 метрів. А цей такий великий, що, судячи з усього, на ньому був ще й острів з мостами". Варто згадати, що кордони каналу визначені кембріджським професором Мартіном Міллеттом за допомогою геофізичного інструментарію.

Під лопату археологам потрапили і величезні складські приміщення, імператорський палац і невеликий амфітеатр часів Траяна і Адріана (кінець I - початок II століття). Крім того, є сотні свідчень на користь того, що обсяг торгівлі між Римом і провінціями сильно недооцінювався.

Особливо жвавим був імпорт з Північної Африки: із сучасних Лівії і Тунісу везли масло, вино і пікантний рибний соус Гарум, а з провінцій Африки та Єгипту йшов величезний потік зерна, який не припинявся аж до V, а то і VI століття, коли імперія вже припинила існування.

Британці вважають, що Порт і Остія слугували притулком величезній кількості вихідців з Північної Африки.

Знайдені також з десяток людських скелетів і біломармурова голова бородатого чоловіка, що датується II або III століттям.

Донині про Порт відомо набагато менше, ніж про Остію. У VI столітті місто було покинуте через замулювання, і його розкопки ускладнені. Через це більша його частина повинна була добре зберегтися.

MIGnews

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найбільший канал Давнього Риму (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути