середа, 09 лютого 2011 10:41

ЗМІ: У концепції мовної освіти російській залишили особливий статус

ЗМІ: У концепції мовної освіти російській залишили особливий статус

До концепції мовної освіти в Україні внесено лише невеликі зміни, тоді як основні суперечливі моменти - ті, що стосуються розширення сфери застосування російської мови, - не усунено. Експерти припускають, що документ буде схвалено в первинному вигляді, повідомляє "Комерсант-Україна".

Вчора в Міносвіти члени робочої групи з підготовки Концепції мовної освіти підбили підсумки громадського обговорення документа. За задумом розробників, він має стати основою для державних стандартів мовного навчання, навчальних програм і методик викладання мов у школах і вишах.

Відзначимо, що однією з ключових тез концепції є вільний вибір мови навчання, яку автори розцінювали як "важливу характеристику демократичного суспільства". Також передбачалося розширити сферу використання російської мови як "рідної для істотної частини населення і мови міжнаціонального спілкування". Громадське обговорення концепції, опублікованої на сайті Міносвіти 27 січня 2010 року, завершилося 20 січня.

"Отримано понад 100 пропозицій. Ми зійшлися на тому, що питання, якою мовою спілкуватися, - особиста справа громадянина, прибрали характеристику "міжнаціональний" для російської мови, а також поміняли місцями "рідну" та "державну" мову в тезах концепції (у первинному тексті зазначалося, що громадяни повинні володіти "рідною і державною мовами")", - повідомила керівник робочої групи, професор кафедри педагогіки і психології Південноукраїнського регіонального інституту післядипломного педагогічного утворення Євдокія Голобородько.

Голобородько також підкреслила, що в концепції немає тези про державну підтримку української мови у всіх регіонах країни, оскільки "це не входить до завдання концепції".

"Документ розширює права російської мови в Україні, але виховання багатомовної особистості є однією з його цілей", - додала вона.

Видання відзначає, що тези концепції, розробленої в Міносвіти, суперечать положенням наказу президента Віктора Ющенка "Про концепцію державної мовної політики", який було підписано 15 лютого 2010 року і який досі діє. Наказ, зокрема, передбачає розширення сфери використання української мови і безумовне забезпечення державою конституційної норми "про всебічний розвиток і функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя на всій території України".

Пояснюючи ці суперечності, члени робочої групи відзначили, що українське законодавство "суперечливе назагал".

"Окрім наказу Віктора Ющенка, використання мов у нас регулюється Конституцією, законом "Про мови в Українській РСР" 1989 року і Європейською хартією регіональних мов. Ми спробували врахувати всі законодавчі норми, але це не так просто. Ви самі бачите, яке у нас законодавство", - розповів член робочої групи, юрист Ярослав Бортник.

Представники Львівського національного університету ім. Івана Франка переконані, що концепція суперечить Європейської хартії, на яку посилаються її розробники.

"У хартії йдеться про те, що будь-які заходи з розвитку територіальних мов мають проводитися без шкоди для офіційної мови держави. А концепція спрямована на створення привілейованого становища для однієї - російської - мови", - наголошено у заяві прес-служби університету.

Разом з тим експерти припускають, що Міносвіти схвалить концепцію, незважаючи на юридичні суперечності.

"Цей документ може бути прийнято, але він увійде до історії як циркуляр, підписаний людьми, які заперечують існування української культури й української мови, і це ганьба. Не може бути держави, де люди не володіють державною мовою, але цього, схоже, і добиваються автори концепції", - заявив почесний президент Києво-Могилянської академії, доктор філологічних наук В'ячеслав Брюховецький.

Нагадаємо, що Концепцію мовної освіти в Україні Міносвіти оприлюднило 27 грудня минулого року. Пропозиції і зауваження до документа приймалися до закінчення новорічних і різдвяних свят - 20 січня. Хоча пізніше з'явилася інформація, що міністерство провело обговорення Концепції мовної освіти в Україні заднім числом.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ: У концепції мовної освіти російській залишили особливий статус ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути