середа, 16 квітня 2008 09:39

Мешканка Британії з народження не може розрізняти голоси

Американський журнал Science опублікував статтю про шістдесятирічну мешканку Британії з природженою відсутністю здатності упізнавати людину по голосу. Жінка звернулася до фахівців кілька років тому, але причини такої незвичайної патології все ще залишаються неясними.

У медицині описані випадки інсультів і травм головного мозку, після яких хворі втрачали можливість впізнавати голоси. Проте природжена нездатність розрізняти голоси до цих пір ніде не зустрічалася. Жінка, яку самі дослідники назвали в публікації КН, протягом всього життя не могла розрізняти голоси, навіть якщо вони належали її найближчим родичам. Прочитавши в журналі NewScientist статтю про людей, з народження не здатних дізнаватися людину по зовнішності, вона самостійно звернулася до авторів з проханням розібратися в причинах її розладу. Вона також призналася, що при ділових зустрічах нерідко представлялася людям під різними іменами, щоб потім визначати по зверненню, з ким саме вона говорить по телефону.

Учені провели докладне обстеження британки, проте виявити слідів яких-небудь пошкоджень головного мозку їм не вдалося. У одному з експериментів жінці, а також ще шести людям, що складали групу порівняння, пропонувалося послухати 96 записів різних голосів, половина з яких належала відомим акторам, політикам і іншим публічним персонам. У декількох випадках KH змогла визначити, що чує голос знаменитості. Проте правильно назвати ім"я що говорить вона могла тільки в 1 випадку з 20, що у декілька разів менше, ніж в порівняльній групі.

Фахівці відзначають, що КН може правильно визначити що стать того, хто говорить і оцінити його емоційний стан. Неврологічні причини, що лежать в основі такого незвичайного відхилення, залишаються загадкою для учених. Можливо, розкрити механізм цієї патології допоможе дослідження реакції головного мозку пацієнтки на звучання голосів методом функціональної магнітно-резонансної томографії.

Звіт про загадкову хворобу британки був представлений на тій, що проходить зараз в Сан-Франциско щорічної конференції американського Товариства когнітивної неврології.

Зараз ви читаєте новину «Мешканка Британії з народження не може розрізняти голоси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути