неділя, 20 лютого 2022 09:08

Палили шини та кидали каміння: два роки тому селяни вийшли на протест - дата
8

Вранці 20 лютого 2020 року мешканці селища Нові Санжари на Полтавщині вийшли на протести проти розміщення в медичному центрі Національної гвардії України евакуйованих з китайського міста Ухань 45 українців та 27 іноземців.

Людей літаком доправили з Китаю до України. Борт приземлився о 9:43 в аеропорту "Бориспіль". Звідти евакуйованих та членів екіпажу автобусами повезли до Нових Санжар, щоб розмістити на двотижневу обсервацію в санаторії Нацгвардії. Бо люди могли бути переносниками коронавірусу, який тоді якраз поширювався світом, а перші його випадки були виявлені саме в Ухані.

На під'їздах до медичного центру Нацгвардії протестувальники склали та підпалили барикаду
Фото: Reuters
Ранком 20 лютого обурений натовп перекрив під'їзди до Нових Санжар, на перехресті склали шини
Ввечері 20 лютого протестувальники підпалили шини, кидали в правоохоронців каміння
Ранком 20 лютого обурений натовп перекрив під'їзди до Нових Санжар
В автобусах з евакуйованими протестувальники побили вікна камінням

"Мені повідомили, що ми прийматимемо людей, ввечері 19 числа. Заклад перебував у стадії ремонту. Тому ми швидко згорнули роботи й підготувалися до прийому. На відпочинку було 15 людей, їх перевезли до санаторію в Миргороді. Наші співробітники дуже відповідально повелися і добре себе зарекомендували. Ніхто не злякався, не відмовився виконувати розпорядження", - згадував ситуацію рік тому головний лікар медцентру "Нові Санжари" Олександр Блінов.

Звечора на під'їздах до санаторію почали збиратися люди. Будували барикади на дорозі. Палили шини. Ранком 20 лютого перекрили дороги. Наляканий натовп намагався не пустити до селища навіть машини "швидкої", які прибули для чергування в місці масових заворушень. Серед людей поширювали чутки, ніби в "швидких" можуть таємно провозити евакуйованих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація нагніталася. Під вечір почали жбурляти каміння. Цікаво, де його взяли? Бо скрізь асфальт" - розповіді місцевих про сутички в Нових Санжарах

Для підтримання правопорядку до селища направили правоохоронців, підігнали військову техніку - 2 БТРи.

Людей до місця обсервації везли автобусами ДСНС з дотриманням правил протиепідемічної безпеки. Кабіни автобусів відгородили від салону поліетиленовою плівкою, водіїв одягнули в костюми біозахисту, окуляри та респіратори.

З міркувань безпеки 7 автобусів з евакуйованими повели обхідним шляхом. На залізничному переїзді в сусідньому селі Лелюхівці, коли колона скинула швидкість перед переїздом колій, агресивно налаштовані люди закидали автобуси камінням, побили вікна. Щоб захистити дітей, яких у складі евакуйованої групи було троє, їх поклали на підлогу між сидіннями.

Як згодом стало відомо, каміння кидали дві жінки. Одна виховує двох дітей, інша - п'ятьох. Оскільки в інциденті ніхто не постраждав, суд визнав ці дії хуліганством та призначив покарання у вигляді штрафу.

Усього під час заворушень у Нових Санжарах затримали 24 людей, з яких згодом відпустили 23. Тієї доби за медичною допомогою звернулися 9 поліцейських і 1 цивільний. За участь у бунті та напад на правоохоронців вироки отримали 5 людей.

Кадри, як автобуси з розбитими вікнами долають на підїздах до санаторію палаючі барикади та як агресивний натовп атакує силовиків, облетіли провідні ЗМІ, прославивши невелике селище на увесь світ. Протягом 2 тижнів обсервації санаторій Нацгвардії постійно був у колі уваги медіа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Евакуйованих стережуть 70 поліцейських

Разом з евакуйованими людьми на обсервації перебували члени екіпажу літака. Пізніше долучилася тодішня міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька. Зовнішній периметр санаторію охороняла поліція та нацгвардійці, на території постійно чергувала команда ДСНС.

Автор: Ольга Стенько
  Медичний центр "Нові Санжари" охороняли нацгвардійці та поліція
Медичний центр "Нові Санжари" охороняли нацгвардійці та поліція

Побоювання мешканців Нових Санжар виявилися марними: жоден з людей, які перебували на обсервації, не захворів на Covid-19 чи інші вірусні захворювання.

Галас навколо подій з протестами та обсервацією на репутації санаторію "Нові Санжари" відбився позитивно. Оздоровчий заклад отримав від держави кошти на проведення масштабного ремонту та оновлення матеріально-технічної бази.

Суд оголосив вироки всім фігурантам справ про участь у масових заворушеннях у Нових Санжарах.

П'ятеро з 13 фігурантів, від дій яких постраждали працівники поліції, були засуджені до 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування реального покарання з випробуванням на рік. При прийнятті рішення суд врахував можливість виправлення засуджених без відбування покарання.

Четверо учасників бунту, яких суд визнав винними у блокуванні транспортних засобів, та 2 осіб, причетних до хуліганських дій, зобов'язали сплатити штрафи.

Зараз ви читаєте новину «Палили шини та кидали каміння: два роки тому селяни вийшли на протест - дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути