неділя, 18 жовтня 2020 18:07

Жінці прооперували серце без жодного розрізу

Жінці прооперували серце без жодного розрізу
Пацієнтка опритомніла ще на операційному столі. Фото: Reuters

У Клінічній лікарні швидкої допомоги Львова хірурги провели операцію на серці з імплантації транскатетера 80-тирічній пацієнтці без жодного розрізу.

Про це повідомив директор Клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук у Facebook.

"У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги відбулася унікальна операція - транскатетерна імплантація аортального клапана. Іншими словами: цілий клапан до серця пацієнтки лікарі доправили без жодного розрізу - через прокол шкіри. Що надзвичайного в операції, крім її надсучасності? - Коштує вона майже мільйон гривень і таких у всій Україні донині виконано лише кілька!", - зазначив лікар.

Як зазначається, 80-річна жителька Львівщини потрапила до лікарні вже у вкрай тяжкому стані - із набряком в ногах і рідиною у легенях. У неї діагностували критичний аортальний стеноз.

"Через вік клапан у її серці "закам'янів", замість отвору у 3 см, у серці була дірочка розміром 0,8 мм. Через це кров не могла прокачуватися, страждали всі органи. Ми зіштовхнулися з непростою ситуацією: без операції пацієнтка не прожила б і кількох місяців, але традиційного хірургічного втручання на відкритому серці не витримала б", - розповів Самчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка вперше перемогла ВІЛ без лікарів та операцій

Він додав, що якби ця жінка жила, наприклад, у Польщі, їй би одразу поставили клапан через судину. Там, як і у всьому сучасному світі, цей метод широко практикують. Коштом лікарні спеціально для неї замовили клапан із-за кордону.

Операція відбулася вчора. Її робили фахівці Центру серця та судин під контролем професора Марека Григера з Польщі, який має величезний досвід. У центрі, де він працює, за рік роблять сотню таких втручань. Якщо говорити про сам процес: через маленький прокол у шкірі лікарі ввели протез до стегнової артерії, а потім - у серце.

"Пацієнтка опритомніла ще на операційному столі. Оскільки не було розрізу грудної клітини, тривалого наркозу, апарату штучного кровообігу, вона не потребує відновлення і реабілітації. Найближчим часом її планують виписати", - повідомив директор.

Порушення функцій головного мозку провокують розвиток діабету другого типу. Такого висновку дійшли вчені з Мюнхенського центру імені Гельмгольца і Німецького центру досліджень діабету. В першу чергу, спеціалісти досліджувалися зміни в генній структурі людини, які сприяють підвищенню ризику розвитку даного серйозного захворювання.

Зараз ви читаєте новину «Жінці прооперували серце без жодного розрізу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути