четвер, 16 грудня 2021 11:56

Збій у застосунку "Дія": Федоров назвав причину "поломки"

Збій у застосунку "Дія": Федоров назвав причину "поломки"
13 грудня користувачі масово скаржилися на збої в роботі мобільного застосунку "Дія". Фото: diia.gov.ua

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що застосунок "Дія" дає збої, тому що він не зберігає персональні дані, а щоразу при авторизації підтягує документи з різних реєстрів. Останні будувалися давно й іноді "не витримують".

Про це Федоров розповів в інтерв'ю "BBC Україна".

"Насправді нічого не зламалося. Чому зникають документи? Тому що "Дія" не зберігає персональні дані щоразу, коли ви авторизуєтесь, з усіх реєстрів підтягуються документи. Немає однієї бази даних, де все зберігається. Кожного разу – це нові запити до реєстрів. А наші реєстри будувались багато років, хоча ми їх і оновлюємо поступово. Тому, коли система не стабільна, реєстри не витримують, а інформація не підтягується.

Але це не значить, що документи зникли, в цей час вони просто не підтягнулися", - відповів міністр на питання, чому "зламалась" "Дія", коли почався пілот проєкту з видачі 1 тис. грн за вакцинацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінцифри порахувало заявки на "Вовину тисячу"

Він зазначив, що Мінцифри дбає про безпеку, тому "така архітектура безпечніша, ніж зберігати дані".

Після запуску послуги "єПідтримка" система через мільйонні запити на день отримала надвелике навантаження. Натомість про необхідність тестування нової послуги й можливі збої попереджали заздалегідь, а сама нестабільна ситуація тривала дуже недовго, наголосив посадовець.

Зараз міністерство працює над трансформацією базової інфраструктури, щоб подібних ситуацій зі зникненням документів у майбутньому не виникало.

Також паралельно розгортають контакт-центр, бо кількість послуг зростає. За словами міністра, тільки у листопаді додали у контакт-центр 150 фахівців, які обробляють запити щодо різних послуг.

Увечері 13 грудня "ліг" застосунок "Дія". У користувачів не завантажувалися послуги. Спочатку виникли проблеми з генеруванням Covid-сертифікатів. Пізніше й інші послуги "Дії" почали давати збої.

Це було пов'язано з тим, що 13 грудня в мобільному застосунку "Дія" почався етап бета-тестування послуги "єПідтримка" – виплати 1 тис. грн для повністю вакцинованих громадян.

Зараз ви читаєте новину «Збій у застосунку "Дія": Федоров назвав причину "поломки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути