середа, 05 вересня 2018 21:41

Закон про лікарські засоби зменшить кількість аптек

Закон про лікарські засоби зменшить кількість аптек
Через новий закон "Про лікарські засоби" в зоні ризику опиняться найуразливіші верстви населення. Фото: Nova

Новий закон "Про лікарські засоби", який Верховна Рада розгляне на одному з найближчих засідань, призведе до того, що конкуренція на аптечному ринку зникне, а пенсіонери та інваліди будуть позбавлені можливості самостійно дістатися до потрібної точки продажу медпрепаратів.

Згідно з документом, відстань між двома найближчими аптеками буде регламентовано - не менше 500 м по прямій, - пише Корреспондент.

Як завжди, в зоні ризику опиняться найуразливіші верстви населення - люди похилого віку та інваліди.

"Я не бачу ніякої доцільності в обмеженні числа аптек ... Немає зайвих аптек ні в місті, ні в сільській місцевості. Є села, навіть в Київській області, де по одній аптеці залишилося. І чому саме 500 метрів потрібно йти до аптеки ?! Ми, наша асоціація, готові звернутися з листом до профільного комітету Верховної Ради щодо недоцільності цих обмежень. Як в результаті запропонованих заходів покращиться обслуговування людей? Замість п'яти чоловік в черзі стоятимуть десять, і не кожен, хто матиме змогу дістатися до аптеки, зуміє вистояти ту чергу", - наводить думку голови Асоціації інвалідів-спинальників України Івана Марусевича видання.

На думку Корреспондента, зміна в законі призведе до монополізації ринку і, як наслідок, до підвищення цін і скорочення асортименту медпрепаратів в аптеках.

"Механізм монополізації аптечного ринку буде виглядати ще й так: домінування виробників і постачальників. Справа в тому, що зараз аптечні мережі жорстко конкурують між собою, але при цьому вони через свої розміри можуть активно і результативно торгуватися з виробниками і постачальниками з приводу цін і умов поставок медикаментів. Як тільки мережі на догоду новим законопроектом зруйнують, на ринку наступить хаос: поодинокі гравці матимуть слабкі позиції, їм виробники і постачальники будуть без особливих труднощів викручувати руки. Ціни будуть рости, асортимент - звужуватися", - прогнозує Кореспондент.

Зараз ви читаєте новину «Закон про лікарські засоби зменшить кількість аптек». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути