четвер, 22 липня 2021 20:23

Закон про корінні народи нервує Путіна - Муждабаєв

Закон про корінні народи нервує Путіна - Муждабаєв
Айдер Муждабаєв: "Показова нервова реакція Путіна на закон про корінні народи. Його поведінка свідчить, що "хороші чоботи, треба брати". Фото: Тарас Подолян

Реакція Путіна на закон про корінні народи та відмова ОПЗЖ голосувати за нього свідчить, що закон слушний і своєчасний. Для Кримського саміту важлива участь всіх країн, але найважливіші – США та країни ЄС. Слід перетягти на свій бік Туреччину, що має великі економічні зв'язки з Росією.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів журналіст, заступник гендиректора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

"Показова нервова реакція Путіна на закон про корінні народи, – каже він. – Зазвичай він спокійно до всього ставиться, жартує, всміхається. А тут чітко видно, що нервується. Звісно, він перекручує суть закону. Але його поведінка свідчить, що "хороші чоботи, треба брати". ОПЗЖ завжди голосує за вказівкою з Москви. Це однозначно демонструє, що закон їм – як ніж у спину".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримських татар держава сприймала як ворогів. Тепер виправляє помилки – Казарін

Росія може вдатися до будь-яких дій у відповідь, вважає журналіст.

"Вона здатна на все. Аж до атомних бомбардувань. Непрогнозована країна. Й навіть не країна, а злочинне угруповання, Рейх, де править фюрер, який все вирішує особисто. Як реаліст, завжди пропоную готуватись до найгірших сценаріїв і використовувати кожен день для зміцнення зв'язків зі Сполученими Штатами і Північноатлантичним альянсом".

На саміті "Кримської платформи" важлива присутність кожної країни, заявляє Муждабаєв.

"Всі держави мають сусідів і своє коло друзів. Навіть у маленьких країн є певний вплив. Тож навіть та країна, що, на думку експертів, нічого не вирішує – якась африканська чи латиноамериканська – може подати гарний приклад. І ця ініціатива розповсюджуватиметься. Ми цю платформу будемо зміцнювати й розширювати", – стверджує він.

Важливі всі країни, але масштаб впливу у них різний, запевняє журналіст. На першому місці за впливом – Сполучені Штати, на другому – Британія та країни ЄС, на третьому – решта країн вільного світу.

"Якщо матимемо підтримку на високому рівні з боку США і Євросоюзу, для країн, що входять у демократичне цивілізоване коло, буде непристойноим не приєднатися. Чим більше країн візьме участь у саміті – тим краще. Якщо буде 30 – супер, 130 – теж. Хоча навіть участі Вашингтону, Лондона і Брюсселя достатньо, щоб Росія зрозуміла, що колись буде змушена поступитися", – вважає він.

Надзвичайно важливою є участь Туреччини у Кримській платформі, наголошує Айдер Муждабаєв. Путін активно розігрує турецьку карту. Шантажує Туреччину, впроваджує божевільні санкції, вимагаючи визнати Крим російським.

"Але Анкара визначилася з цим питанням. Треба закликати її керівництво приєднатися до економічних санкцій. Але це питання тонке, враховуючи, що у Туреччини дійсно багато економічних зв'язків із РФ. Утім, не бачу політичних шансів у Москви переконати Анкару, що Крим – це Росія. Кримськотатарська діаспора Туреччини справді велика. Дехто налічує до 5 мільйонів. Загалом настрої в турецькому суспільстві явно антиросійські. Дії Путіна щодо Туреччини не подобаються ні правлячій партії, ні опозиції. Для Ердогана визнати Крим російським означало б політичну смерть", – підсумовує журналіст.

Повне інтерв'ю з Айдером Муждабаєвим читайте в журналі "Країна"

23 серпня має відбутися установчий саміт Кримської платформи. Уже відомо, що у роботі саміту візьмуть участь керівники ряду інститутів ЄС: президент Європейської Ради, виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії, високий представник ЄС.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь викликам, що зростають, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини й захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму й повернення його Україні.

Парламент 1 липня ухвалив закон "Про корінні народи України". Документ визначає, що корінним народом є етнічна меншість, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури та не має власної держави за межами країни. Такими є кримські татари, караїми та кримчаки.

Зараз ви читаєте новину «Закон про корінні народи нервує Путіна - Муждабаєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути