понеділок, 08 липня 2019 20:16

Навіщо Україні нафта з США: до Одеси прибула перша партія

Навіщо Україні нафта з США: до Одеси прибула перша партія
До Одеси доставили партію нафти із США Фото: unn.com.ua

Вперше в історії України до Одеси доставили партію нафти із США. ЇЇ закупила компанія "Укртантнафта" для переробки на потужностях Кременчуцького НПЗ.

Наступний танкер з нафтою може прибути до Одеси вже в серпні цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове забруднення нафти у трубопроводі "Дружба": транзит до Польщі призупинили

"Не треба чекати великих обсягів. "Укртантнафта "переробляє до півтора мільйона тон імпортної нафти. Це максимум, але піщинка в океані нафтового світу, - каже член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, - Щодо поставок з Росії, то глобальних змін немає. Просто стала іншою система отримання дозволів. Вона і раніше була складною, але з 1 червня ще погіршилась: мають щомісяця підтверджувати імпортовані обсяги. Факт імпорту нафтопродуктів у будь-який момент можна використати, як політичний тиск. Але бізнес зацікавлений постачати нафтопродукти. Україна зараз нафту видобуває та імпортує в основному з Азербайджану. З Росії імпортуємо біля 100 тисяч тон, але це надто малий показник, щоб вливати на якісь процеси. Кременчуцький НПЗ міг би переробляти більше нафти і виробляти більше нафтопродукту, який продавався в Україні. Так би зменшив залежність від імпортного нафтопродукту. Але він не може потягнути по якості: пальне з Білорусі та Польщі краще. Тому більше нафти йому і не потрібно, бо кінцевий продукт ніхто не купить. Задовольняють лише мінімальні потреби ринку"

1 червня, почала діяти заборона Росії на поставки в Україну вугілля та нафтопродуктів. Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що таке рішення ухвалене у відповідь "на недружні дії України". Під заборону потрапили сира нафта, мастила, вазелін та кокс нафтовий, бітумні та асфальтні суміші та інші вироби з нафтопродуктів.Для експорту деяких видів сировини потрібно брати дозвіл у міністерстві економічного розвиту Російської Федерації.

Зараз ви читаєте новину «Навіщо Україні нафта з США: до Одеси прибула перша партія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути