неділя, 22 липня 2018 12:54

З відривом у 100 років: на Львівщині пройшов з'їзд відомої родини

Автор: vgolos.com.ua
 

21 липня у місті Городок Львівської області відбувся з'їзд родини Цегельських-Лисків, на який зібралися 35 нащадків цього роду з України, США та Польщі.

Члени цієї сім'ї були священнослужителями та відомим політичними діячами західної України, пише "Вголос".

Серед присутніх був і нащадок роду Цегельських – лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок. Приводом до родинного зібрання стала світлина, якій виповнюється 100 років.

Автор: vgolos.com.ua
 

У 1918 році парох храму Благовіщення пресвятої Діви Марії отець Володимир Лиско зібрав на свято Володимира з'їзд роду Цегельських. Там був Михайло Цегельський – видатний релігійний і громадський діяч; його син - посол до австрійського парламенту у Відні, заступник міністра закордонних справ ЗУНР Лонгин Цегельський, відомий історик Мирон Кордуба, релігійний та громадський діяч Ігнатій Цегельський. Попри заборони родина відстоювала і поширювала українські настрої.

Автор: vgolos.com.ua
 
"Наш з'їзд присвячений сторіччю фотографії, яка була зроблена у дуже складний для України час, коли готувались до проголошення ЗУНР. На тій світлині є мій дідусь, він ще маленький сидить за столиком. І я дуже радий, що є членом родини Цегельських-Лисків. Сьогодні тут, у Городку, відбувся маленький "з'їзд" нашої родини. Це приклад того, як потрібно кожній українські родині зберігати традиції та передавати їх від діда-прадіда. Бо збереження традицій є важливим, адже тепер нам нав'язують чужинецькі цінності, всякі збочення, які можуть привести до знищення сім'ї. А родина, як казав Тарас Шевченко, - це спільнота "і мертвих, і живих, і ненароджених", - наголосив Тягнибок.
Автор: vgolos.com.ua
 

Він нагадав, що наші предки боролися за Україну, і що необхідно пам'ятати, що пережили ці люди.

"Ми повинні пам'ятати про наших попередників та всі ті традиції і цінності, які вони нам передали. Бо вони боролися за Україну, ми цю боротьбу продовжили. Але нашою метою є те, щоб ми стали останнім поколінням, яке бореться за Україну. Нам потрібно, щоб наші діти та онуки користувалися плодами великої, могутньої та успішної України. Бо моя мама розказувала, що у дитинстві у Сибірі тортом для них був напівчерствий хліб, посипаний цукром. І зараз, коли хтось нам каже, що "ми не чуємо Донбас", "не потрібно знімати пам'ятники Леніну" - варто пам'ятати, що пережили наші прадіди, діди, батьки. Ми були у своїй хаті. Прийшли окупанти і наробили лиха", - наголосив Тягнибок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали документи родини видатного українського гетьмана

У селищі Доброслав на Одещині мешкає найбільша в Україні родина - вона налічує 346 дорослих та дітей. Найстаршому Павлу Семенюкові - 87 років, найменшому - кілька тижнів. Дітей у чоловіка — 13, внуків — 127, правнуків 203 і троє праправнуків.

Зараз ви читаєте новину «З відривом у 100 років: на Львівщині пройшов з'їзд відомої родини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути