четвер, 28 березня 2013 18:18

"Якщо влада не впорається зі снігом, на Київщину чекає техногенна катастрофа"

"Якщо влада не впорається зі снігом, на Київщину чекає техногенна катастрофа"
Руслан Секела. Фото: tvi.ua

Бортницька станція аерації знаходиться в катастрофічному стані. І в разі різкого танення снігу вона не витримає, в результаті чого всі нечистоти з неї підуть у Дніпро.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів координатор Всеукраїнського комітету "НАСТУП" Руслан Секела, який останнім часом займається проблемою БСА. На думку активістів руху, на зміну аномальному снігопадові в столицю прийде інша біда – затоплення фекальними стоками та спалах інфекційних хвороб. Однак поки роботи щодо запобігання можливому розриву дамб у Бортничах не проводяться.

Днями пройшла акція протесту жителів Бортничів та активістів "НАСТУПу" проти загрози екологічної катастрофи внаслідок прориву дамб БСА. У чому, власне, полягає зараз проблема БСА?

- Проблеми там старі, однак вирішувати їх ніхто не збирається. Представники влади зараз просто відводять проблему у сторону. Так нещодавно там проводився форум із представниками влади, які просто розповідали, що біля БСА поганий запах і проблема тільки у тому, що влітку це все висихає. Інших, мовляв, проблем немає. Тобто влада просто закриває очі на реальний стан речей.

Однак справа у тому, що ця станція будувалася у 60-х роках і вона абсолютно не готова до тих стоків, які є зараз. Зокрема, тоді не було такої кількості миючих засобів. Ця станція аерація немає очисних споруд, які були б розраховані на таку хімію. Однак все це туди зливається і залишається на полях аерації.

Проектно поля аерації були розраховані на три мільйона тонн води. Натомість, зараз там вже 14 млн тонн. Тобто, в 5 разів більше. І щороку ця кількість тільки зростає. Щодня туди скидається 12 тисяч куб метрів! В результаті, нижній пласт під полями аерації настільки спресований, що дренажні системи не працюють. Як наслідок, з усієї цієї отруєної води з полів аерації, а це 4,5 млн тон в рік, 30% залишається на полях аерації, а все інше, через непрацюючі дренажні системи, йде у ґрунт.

Виходить, що вода, яка підтоплює підвали будинків у Бортничах, та вода у криницях — отруєна. Цю воду просто не можна пити.

Чи є якісь підтвердження того, наскільки ця вода непридатна?

- Ніхто не проводить реальні дослідження: ані воду, ані ґрунт ніхто на експертизу не бере. А люди цю воду п'ють. Спеціалізовані інститути неофіційно інформацію дають, та офіційно — бояться, бо всі вони на державному фінансуванні. Ніхто нічого не хоче говорити, все замовчується. Виходить, що насправді ніхто не знає, що дійсно є у тому ґрунті — наскільки він отруєний.

Тобто, влада взагалі нічого не робить, аби уникнути негативних наслідків?

- За останні три роки вже при Попові витрачено 250 млн гривень на щорічне нарощування дамб. Також минулого року на станції сталася потужна аварія, на яку, зокрема, було витрачено 20 млн. Тобто, влада з року в рік відкладає проблему, спускаючи гроші лише на нарощування дамб, що в кінцевому результаті аж ніяк не змінює ситуацію і не зможе запобігти серйозній катастрофі.

Також зараз ніби говорять про те, що йде підготовка до укріплень дамб аерації. Днями ми відвідали БСА і пересвідчилися на власні очі, що насправді на цей момент жодних робіт не проводиться.

Ще один момент: наразі готується угода на отримання японських технологій для модернізації БСА. Однак тоді, як у всьому світі відмовляється від заводів, які спалюють сміття і коли ніхто поля аерації не спалює, обговорюється саме встановлення таких технологій. Це злочинно. Бо якщо вони це приймуть, то випаровування від спалення цього сміття піде у повітря і, в результаті, на голову киянам.

Які наслідки можуть бути, особливо враховуючи сьогоднішні погодні умови?

- Наука зараз дозволяє вирішити цю проблему, однак це ніхто не хоче фінансувати. Легше щороку виділяти сотні мільйонів гривень на нібито нарощування дамб і красти ці гроші. А якщо враховувати сьогоднішню ситуацію з аномальною кількістю снігу, то можна тільки уявити, до яких наслідків може призвести його танення. Адже коли велика кількість талого снігу піде у каналізацію, ми матимемо сотні прорив на станції аерації, з чим вона може не впоратися. Частина води із київських вулиць поллється у міську каналізацію, а, враховуючи те, що система господарсько-фекального відведення столиці взагалі не розрахована на додаткове приймання дощових стоків, це все піде у Дніпро та навколишні села, що врешті призведе до техногенної катастрофи.

Які райони можуть постраждати?

- Перш за все, це Бортничі. Може до Києва все і не дійде, але ця вода з відходами та хімією потрапить у Дніпро. Зараз поля аерації на БСА знаходяться в замерзлому стані, і якщо туди додасться вода, то вони стануть рідкими, не втримаються і попливуть. А це — хімія, важкі метали. І сказати, чим це може завершитися, якщо буде найгірший варіант, неможливо.

Проблема тільки в поганому стані БСА?

- Ні, по самому Києві також вистачає проблем, які можуть призвести до негативних наслідків. Так, наприклад, 67% ліньовок по Києву зношено і вони в багатьох місцях не працюють. Також є дуже багато місць, коли немає каналізації і люди та підприємства замість каналізації, підключилися до цих ліньовок, тобто вони скидають всі стоки туди. Відповідно, якщо зараз буде велике танення снігу і ці ліньовки не впораються, то все це піде нагору і потрапить до каналізації. І все це заливатиме підвали будинків особливо старого Київа. А якщо паралельно дуже різко потеплішає, то це може призвести ще й до захворювань.

Якщо влада не відреагує і не зможе вчасно впоратися з такою великою кількістю снігу та його таненням, наслідки будуть надзвичайними.

Що можна встигнути зробити за цей час, до масового танення снігу?

- Щодо Бортничів, то взагалі важко сказати, що можна зараз зробити. На думку вчених, вже пізно щось робити — ніхто вже навіть дамби не наростить. Однак все рівно можна встигнути встановити додаткові захисні споруди. Але єдине що — не бортами, а за іншою технологією, яка використовується у Закарпатті, коли в металеві сітки закладають камені. Це б дозволило стримати наплив води. Але це треба робити дуже оперативно. Та і все це потребує великих коштів. Однак такі заходи, принаймні, врятували б дамби від промивів. Але поки я не спостерігаю якихось дій з боку влади у цьому напрямку.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо влада не впорається зі снігом, на Київщину чекає техногенна катастрофа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути