понеділок, 15 липня 2013 13:03

"Воля нації - проти свавілля режиму Януковича!" - Україна протестує проти міліційського "бєспрєдєла"
18

Міжнародна правозахисна організація "Amnesty International" закликала владу України створити незалежну систему для розслідування міліцейських злочинів Про це йдеться у заяві організації. "Остання бурхлива реакція на чергові повідомлення про міліцейське свавілля підкреслює необхідність термінової реакції влади на суспільну стурбованість тим, що міліція перетворилася на своєрідне злочинне підприємство", - йдеться у повідомленні.

Натомість Україною прокотилася чергова хвиля протестів проти міліцейського свавілля. До вже відомої ситуації у Врадіївці, що на Миколаївщині, де двоє міліціонерів побили та зґвалтували 29-річну Ірини Крашкової, додалася ще одна скандальна історії. 12 липня на ринку "Шлях" міліціонер вдарив активістку у живіт. В результаті, в ніч на 13 липня, кілька десятків активістів штурмували Святошинське РУМВД у Києві.

Загалом в Україні за минулий тиждень, з 8 по 14 липня, пройшло зо три десятки протестів.

9 липня, Київ

Під Генеральною прокуратурою України зібралися близько 10 людей. Більшість з них — діти багатодітної сім'ї Буртових, яких мають виселити з двокімнатної квартири за адресою Комарова,16, у Києві.

"Ми хочемо, щоби особисто з нашою справою ознайомився Генпрокурор, ми хочемо показати, що порушуються права дітей", - пояснила мати шістьох дітей Алла Буртова. Всі її діти стояли поряд, тримаючи плакати "Чому я маю жити на вулиці?", "Вимагаємо звільнення Юрія Павленка".

Буртова десять років доглядала за інвалідом та жила з ним у одній двокімнатній квартирі. Коли інвалід помер, то родина дізналась, що квартиру переписали на його родичів, які ніколи не з'являлись. Буртова наголосила, що подібні сценарії незаконної конфіскації житла відбуваються по всій країні. Виконавча служба Солом'янського району Києва мала виселити на вулицю родину Буртових ще 19 квітня. Однак це рішення було відтерміновано.

 

9 липня, Київ

Більше двох тисяч велосипедистів підписали петицію до президента Віктора Януковича і прем'єра Миколи Азарова з проханням забезпечити безпеку велосипедного руху в містах. Відповідний документ вони передали в Адміністрацію президента. На питання, чому саме президенту адресована ця петиція, один з організаторів зазначив, що в умовах бездіяльності парламенту, тільки Янукович може якось вплинути на ситуацію з безпекою велосипедного руху. Основними вимогами, висунутими в петиції, є введення обмеження швидкості руху автотранспорту в містах до 50 км/год та скасування допустимого перевищення граничної швидкості на 20 км/год (активісти пропонують не штрафувати за перевищення швидкості тільки на 10%). Крім того, організатори закликають не вводити спеціальну світловідбиваючу уніформу для велосипедистів, оскільки, на їх думку, це обмежує їхні права.

 

9 липня, Київ

"На днюху до Віті з пекельним привітом!", - з таким гаслом до Адміністрації президента прийшли чотири активісти Коаліції учасників помаранчевої революції. Таким чином вони вирішили привітати Віктора Януковича із днем народження, яке той світкував 9 травня.

Молоді люди на обличчя одягнули саморобні чорно-білі маски світових диктаторів — Йосифа Сталіна, Адольфа Гітлера, Муамара Каддафі та Саддама Хусейна. На піднятих догори руках несли плакати "Діктатура - дєло тонкоє", "В клуб диктаторів попасти — це тобі не шапки красти", "Залишивши народ без волі, опинишся у цьому колі".

Однак біля паркану, що відділяє площу біля АП від вулиці Банкової, їх перепинили кілька десятків правоохоронців. Коли активітси намагалися прорватися через кордон та перелізти через паркан, аби передати президенту "запрошення до клубу диктатуорів", до якого Янукович, за їхніми словами, прагне потрапити, їх затримали. Усіх чотирьох активістів посадили до автозаку та відвезли у райвідділок міліції. Через кілька годин їх відпустили.

 

9 липня, Сімферополь

Група проросійських сепаратистів висунула вимогу "повернути Севастополь Росії". З такими вимогами вийшли активісти Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" на пікет під стіни Генерального консульства Російської Федерації у Сімферополі. Координатор "Фронту" Валерій Подьячий повідомив, що акція присвячена 20-річчю ухвалення Верховною Радою Росії постанови "Про статус міста Севастополя". Оскільки акти стосовно Севастополя і Криму потім не скасовувалися, то "російський суверенітет над півостровом нікому не передавався", пояснили учасники пікету.

Організатори акції передали генеральному консулу звернення до президента Росії Володимира Путіна, в якому зазначається, що "переговори щодо статусу Севастополя можуть бути відновлені у будь-який момент" і "подальші ініціативи Росії в цьому напрямку знайдуть масову підтримку у жителів півострова". Міліція активістам не перешкоджала.

 

9 липня, Донецьк

У Донецьку активісти висловили свою солідарність з жителями Врадіївки, Миколаївської області, які раніше штурмували райвідділок міліції через побиття та зґвалтування міліціонерами 29-річної Ірини Крашкової. Мітинг організували партії "Свобода" та "Батьківщина".

На акцію прийшли приблизно 60 осіб. Більшість з них на собі відчули свавілля правоохоронців. Так один із них, Микола Дороган, розповів на мітингу, що працівники міліції причетні до зґвалтування і вбивства 14-річного хлопчика, який стався в Мар'їнці в 2005 році. Юнака забрали з дискотеки працівники міліції. На ранок школяра знайшли зґвалтованим в лісосмузі. Цей злочин, як і багато подібних, так і не було розкрито.

 

9 липня

У низці міст України пройшли акції солідарності із мешканцями Врадіївки та проти міліцейського свавілля. Такі акції відбулися у Харкові, Житомирі, Кіровограді, Чернігові, Львові, Полтаві та Тернополі.

Так у Харкові активісти, на чолі із партійцями "Свободи" пікетували Обласну державну адміністрацію. Вони наголосили, що випадок у Врадіївці – це демонстрація "прогнилої системи, у якій чиновники та міліціянти дозволяють собі безкарно знущатися з пересічних українців". Активісти тримали плакати з гаслами: "Міліціонери гвалтують – голови ОДА кришують!", "Свавільникам з влади не буде пощади!", та "Від гніву громади менти не врятують!".

 

У Полтаві представники громадськості і політичних партій вимагали відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Учасники акції тримали у руках плакати "Геть мєнтовський бєспрєдєл!", "Врадіївка повстала, повстане і Полтавщина" тощо. Оратори наголошували, що вони - проти "свавілля міліції, продажних судів і прокуратури і хочуть добитися, щоб в державі, нарешті, почалися зміни, адже так далі жити не можна".

Натомість у Львові близько 100 учасників акції вимагали переатестації всіх працівників міліції.

Тим часом, у Житомирі демонстранти вимагали відставки не лише Захарченка, а й президента Віктора Януковича. Тримали плакати: "Свавільній владі - відсіч громади!", "Зупиніть свавілля - припиніть війну!", "Воля нації - проти свавілля режиму Януковича!" тощо. Оратори наголошували, що "Житомир виступає проти злочинів, скоєних міліцією, проти її свавілля, а також продажності правоохоронних органів різних рівнів".

У Тернополі під час мітингу наголошували на необхідності активних протестних дій у разі сваволі з боку силовиків чи можновладців.

Учасники акції в Чернігові вимагали публічного офіційного засудження головою Чернігівської ОДА Володимиром Хоменком злочину, що стався у Врадіївці; відкриття "гарячої телефонної лінії" для постраждалих від міліцейського свавілля; проведення атестації працівників міліції тощо.

У Кіровограді організатори протесту зібрали 130 підписів під зверненням до начальника УМВС у Кіровоградській області покласти край свавіллю міліції, та передали його в обласне управління внутрішніх справ.

10 липня, Миколаївщина

Активісти партії "Батьківщини" пікетували районні і міські відділів міліції по всій області. За один день зібрали 967 заяв громадян про неправомірні дії працівників правоохоронних органів. У свою чергу, троє народних депутатів — Андрій Парубій, Ігор Бриченко та Геннадій Москаль, інспектували районні відділи міліції та прокуратури області. Акція зі збору заяв громадян оголошена безстроковою. Миколаївська обласна організація "ВО "Батьківщина" організувала "гарячу лінію", де активісти також будуть збирати інформацію від громадян, які постраждали внаслідок міліцейського свавілля.

 

11 липня, Київ

Під будівлею Київської міської держадміністрації зібралися кілька сотень людей. Вони прийшли протестувати проти намагання провести сесію Київської міської ради, повноваження якої закінчилися ще 2 червня. "Ми прийшли, щоб не дозволити депутатам вчинити злочин. Вони сьогодні збираються порушувати Конституцію, статтю 140-ву, яка передбачає лише 5-річний термін повноважень. Київська громада виписала Київраді свідоцтво смерть. Якщо депутати там "живі", то наші "лікарі" їм випишуть діагноз", - розповіла активістка Олена Єскіна.

Серед натовпу — багато прапорів "Батьківщини", "Свободи" та УДАРу. Люди тримали плакати: "Нелегітимній Київраді у Києві не раді", "Екс-депутат! Сьогодні голосуєш у нелегітимній Київраді, завтра відповідатимеш перед Законом!" та інші.

 

О 9.30 біля вхідних дверей скупчився натовп з народних депутатів, громадських активістів та журналістів. До центрального входу підійшли "беркутівці", почалася штовханина. Врешті близько сотні співробітників міліції та "Беркуту" щільною колоною в три ряди відтіснили людей до східців.

Тим часом всередині КМДА, секретарю Київради Галини Герезі народні депутати від опозиційних фракцій не дали провести брифінг і розпочати сесію. В президії сесійної зали її оточили близько 50-ти нардепів та депутатів Київради. Вони заблокували трибуну, час від часу відбувалася штовханина. Врешті опозиціонери зламали секретарю мікрофон, перевернули монітор, а в гніздо, в яке секретар Київради вставляє картку для голосування, понапихали паперу. Не дивлячись на це, Герега оголосила сесію відкритою, нарахувавши 65 депутатів. Але провести засідання їй не дали, тому головуюча закрила сесію.

 

11 липня, Черкащина

Мешканці Врадіївки, які з 7 липня пішки йдуть до Києва, зупинилися в Умані. Там вони передали до місцевого відділу міліції "Лист-звернення до правоохоронців". Під ним підписались півсотні уманчан. Із самого ранку в Умані в парку Шевченка зібралися близько сотні людей. Близько десятка – у вишиванках. Тим часом врадіївці, які зупинялися в місті, перенесли свій намет до монумента Тарасові Шевченку та пішли до міськвідділу міліції. Після цього піша хода рушила до Монастирища, що за 55 кілометрів.

 

11 липня, Київ

Біля столичної станції метро "Лісова" кілька десятків мешканців району протестували проти будівництва торговельного комплексу. За їхніми словами, його будівництво заблокує транспортну розв'язку в районі і перекриє рух не лише для пішоходів, а й громадському транспорту. Натомість представник забудовника заспокоїв, мовляв, будувати будуть багаторівневий паркінг, а не торговельний комплекс.

Але за словами народного депутата від "Свободи" Андрія Іллєнка, забудовник бреше, і на цьому місці, за парканом, згодом дійсно може з'явитися торговельний комплекс. Тим часом через дорогу жителі масиву протестували проти ресторану серед парку. За словами активістів, закладу не має бути ще з 2006 року. Крім того, власники закладу використовують дерева з парку як дрова. Мешканці кажуть, що готові боротися за паркову зону і транспортну розв'язку не лише на акціях протесту, а й в судах.

 

11 липня, Київ

З десяток активістів громадської організації"Збережи старий Київ" протестували проти незаконного будівництва на Десятинному провулку. Будинки на цьому місці ще у 2002 році були передані УПЦ Київського патріархату для експлуатації та обслуговування адміністративних та господарських приміщень. Зараз історичні будівлі зносять, а на відведеній території заплановано будівництво. Активісти розповіли, що коли вони прибули на місце, то бачили, що будівельні роботи на провулку ведуться. Лише за їхньої присутності робітники зупинилися.

"Ось що роблять замість археологісних досліджень на Десятинному провулку. 12метрові сваї. Ми тимчасово зупинили роботи, але тут треба блокувати постійно", - написав на сторінці у Фейсбук активіст Ігор Луценко.

 

12 липня, Сімферополь

Кілька десятків медпрацівників і хворих Сімферопольського протитуберкульозного диспансеру №1 пікетували кримське управління міліції. Учасники акції заявили, що таким чином хотіли привернути увагу влади і громадськості до розвалу системи протитуберкульозного лікування в Криму. Вони прийняли звернення до керівників кримського уряду і правоохоронних органів з вимогою усунути з посади головного лікаря тубдиспансера і провести кримінальні розслідування стосовно його зловживань за останні 10 років. Також учасники протесту закликали владу не допустити проведення "запланованого скорочення протитуберкульозних медичних закладів у час, коли в Україні та Криму продовжується епідемія туберкульозу".

 

12 липня, Харків

Представники дев'яти діючих в Харкові громадських організацій інвалідів провели біля воріт ЦКЛ "Укрзалізниці", де лікується екс-прем'єр Юлія Тимошенко, акцію з вимогою оперувати Тимошенко тільки в Україні - якщо операція їй взагалі потрібна. Про це розповіла одна з учасниць акції, голова громадської організації "Креавіта", інвалід першої групи Олена Шингарєва. Шингарєва також не виключає, що Тимошенко навмисно затягує перебування в лікарні, щоб при вдалому збігу обставин "вирватися на лікування за кордон і втекти з країни".

12 липня, Львівщина

У місті Ходорів близько сотні місцевих жителів перекрили трасу "Стрий-Тернопіль". Таким чином вони вимагали негайного її ремонту. Пікетувальники ходили по пішохідному переходу і не пропускали жодної машини, крім карет "швидкої". Обурені жителі розповіли, що за 22 роки Незалежності ніхто палець об палець не вдарив, щоб відремонтувати цю дорогу, тому зараз вона у жалюгідному стані. Водії, які через перекриту дорогу змушені були стояти, на мітингувальників не нарікали. Вони готові були терпіти, аби тільки дорожники нарешті взялися до роботи.

12 липня, Тернопіль

Попри заборону суду, під стінами Тернопільської міськради відбувся мітинг. Кількадесят людей прийшли до будівлі із аркушами з надрукованим словом „Мовчу". Так вони висловили протест проти недемократичних, на їхню думку, дій місцевої влади, яка домоглася в суду заборони проводити масові зібрання в цьому місці.

Напередодні планувалося, що пікетувати депутатів будуть кілька груп обурених громадян. Зокрема, свою акцію мали провести власники гаражів, землю під якими мерія передала комунальному підприємству. Також заявку на мітинг подали мешканці мікрорайону Дружба, де мерія дала дозвіл на будівництва багатоповерхівки на церковному подвір'ї. У міськраді вважали, що ці мітинги могли порушити громадський спокій. Виконком подав звернення в суд з проханням заборонити їх і виграв справу.

"Мовчазний пікет" під мерією тривав близько двох годин. На заклики міліціонерів сховати плакати і припинити мітинг, чоловіки відповідали, що вони просто прийшли послухати сесію і жодної організованої акції не проводять. Врешті мітингувальники розійшлися.

 

12 липня, Київ

Київський міліціонер кулаком вдарив активістку Коаліції учасників помаранчевої революції за прохання розмовляти з нею українською мовою. Інцидент стався на ринку "Шлях", коли міліція розганяла продавців продуктів. Дівчина звернулася до лікарів. У неї була підозра на ушкодження нирки, можливий перелом ребра. Ввечері співробітники ринку, а також активісти КУПРу та інших політичних організацій штурмували Святошинського райвідділку міліції. Активісти зламали паркан РУМВД, співробітник якого і вдарив дівчину.

 

"Працівники ринку, що прийшли вимагати покарання міліціянта, що побив активістку КУПРу почали штурм райуправління! Відбувається масова бійка! Люди зносять огорожу. Міліція поливає всіх газом!!! В бій вступили також близько сотні беркутівців!!!" – написав голова КУПРу Сергій Мельниченко у соцмережі. - В бій пішли димові шашки! Під Святошинським райуправлінням міліції спалахнула димова шашка. Проспект Перемоги під завісою диму...".

Згодом начальник столичного главку міліції Володимир Коряк пообіцяв активістам, що за 10 днів публічно повідомить результати розслідування інциденту. Після цих його слів активісти почали встановлювати паркан на місце.

 

12 липня, Київ

Під будівлею уряду голодують п'ятеро інвалідів-"чорнобильців". Свою акцію чорнобильці зі Святошинського району столиці розпочали 1 липня. Вимагають від держави виконання судових рішень щодо виплати пенсій за станом здоров'я. За 12 днів в усіх учасників голодування опухли ноги, до цих людей неодноразово приїздила швидка допомога. "Голодування триватиме під стінами Кабінету міністрів України, поки не виконають наших законних вимог, або поки ми не помремо", – заявляють протестувальники, яких очолює голова Спілки інвалідів Чорнобиля Святошинського району Києва Сергій Красильников.

За даними Міністерства соціальної політики, сума заборгованості уряду по судових рішеннях за позовами чорнобильців становить 1 мільярд 560 мільйонів гривень. У законі про держбюджет на 2013 рік на виконання усіх рішень суду, що гарантовані державою (це близько 15 мільярдів гривень), закладено менш 154 мільйонів гривень.

 

13 липня, Київ

На вулиці Серафимовича пройшла акція мешканців проти будівництва торговельного центру на місці скверу. Протестувати проти будівництва прийшли близько 300 людей. Під час акції вони розламали паркан будівельників. З протилежної сторони, за словами активістів ворота "тримали" молодики спортивної статури. Виламані секції воріт негайно закривали спеціально заготовленими щитами. Однак людям таки вдалося потрапити на територію будівництва. Деякі мешканці, які постійно чергували під парканом, негайно пересунули свій пікет на звільнену територію.

 

13 липня, Черкащина

У місті Сміла Черкаської області співробітники місцевої міліції перекрили центральні вулиці міста. Таким чином вони протестували проти рішення прокуратури щодо їхнього загиблого колеги В'ячеслава Безпалого. Безпалий загинув в суботу 12 липня. Його вбив місцевий житель Василем Врадій, після чого нібито вбивця наклав на себе руки. За офіційною версією міліції, Врадій вчинив самогубство у подвір'ї будинку. За версією джерел, Врадій наклав на себе руки у міліцейській машині. Прокуратура порушила справу за статтею 365 (перевищення службових повноважень).

13 липня, Черкащина

Біля приміщення Жашківського райвідділу міліції відбувся мітинг на підтримку жителів Врадіївки. Він тривав протягом двох годин. В акції взяли участь близько 25 осіб.

Під час акції міліціонер написав рапорт про відставку після того, як учасники врадіївської ходи виявили, що він здійснює за ними відеоспостереження. Правоохоронець пояснив, що знімає їх за вказівкою начальника. Однак керівник районного МВС запевнив, що вказівок про відеостеження не віддавав. Тоді офіцер на місці написав і подав рапорт про звільнення з органів внутрішніх справ. Разом з тим, прес-служба управління МВС у Черкаській областізаявляє, що рапорт, написаний співробітником Жашківського райвідділу, не має жодної юридичної сили.

Тим часом учасники вирушили в напрямку міста Біла Церква. Жоден працівник міліції до акції не долучився.

Зараз ви читаєте новину «"Воля нації - проти свавілля режиму Януковича!" - Україна протестує проти міліційського "бєспрєдєла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути