пʼятниця, 30 квітня 2021 20:23

Волонтер розповів, як підготуватися до наступу Росії

Волонтер розповів, як підготуватися до наступу Росії
Михайло Макарук: "За 10-бальною шкалою оцінюю готовність наших військ на "шість"". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

Для забезпечення армії всім необхідним треба найперше спиратися на власні зусилля. З боку державної влади є ініціативи, але доволі непослідовні. Треба ухвалити закон про вогнепал, щоб населення мало чим себе захистити. Вже виросло нове покоління українців, що асоціює себе з Європою.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить волонтер, речник міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

"Під час створення матеріально-технічної бази треба розраховувати на себе, – каже він. – Керівництво має проводити штабні навчання. Це роблять. Президент підписав закон про резерв. Домовляються з партнерами про поставки зброї. Найперше зараз мають розглядатися й вирішуватися військові питання. Зеленський з'їздив на передову, провладні депутати побували у військах. В інформаційному плані роблять те, що мають. Але дуже невпевнено.

Треба проводити навчання територіальної оборони, командно-штабні ігри, бойові огляди бригад. Офіційно звертатися по допомогу до наших найближчих союзників. Вони можуть виручити з ППО, з радіоелектронною боротьбою, з системами логістики і забезпечення. Це все колосальні програми. Також – навчання і реабілітація поранених. Ми досі не маємо санітарної авіації".

Рівень готовності армії вищий за середній, зазначає волонтер, але цивільні не мають чим захищатися в разі нападу.

"За 10-бальною шкалою оцінюю готовність наших військ на "шість". Мене питають – що робити? Відповідаю: якщо ви воювали – вступайте на службу в резерв своєї бригади. Якщо ні – вступайте в бригаду тероборони. Купуйте й легалізуйте зброю. Верховна Рада має нарешті ухвалити закон про вогнепальну зброю. Щоб ми могли озброюватися і не було як у Слов'янську і Краматорську в 2014-му, коли людям не було чим захищатися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва нічого не домоглася брязканням зброї, саме тому лишається небезпека - експерт

Якщо почнеться реальний наступ, то найперше, за рахунок чого ми можемо вистояти – суспільство, вважає Михайло Макарук.

"У нас уже сформувалася нація, яка знає, чого хоче. Українці нагадують мені бджіл. У нас бувають трутні, що нічого не роблять. Але не дай Боже хтось запхає руку в наш вулик. У нас підросло нове покоління, для якого Росія – ворог. Воно асоціює себе з Європою. Але Москва все ще тримає нас за капюшон. Бо, як вважають у Кремлі, без Києва Росії не буде".

Повне інтерв'ю з Михайлом Макаруком читайте в журналі "Країна".

Немає жодних умов для мирного врегулювання конфлікту. Путіну потрібна війна. Коли конфлікт у Придністров'ї став йому невигідним – він його просто заморозив. Так само він може заморозити і війну на Донбасі. Треба нарощувати наш військовий потенціал і переходити від пасивної оборони до оборони активної, вважає політолог-міжнародник Григорій Перепелиця.

Зараз ви читаєте новину «Волонтер розповів, як підготуватися до наступу Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути