субота, 10 травня 2008 10:38

Влада М"янми проводить референдум, незважаючи на наслідки циклону

Влада М"янми (Бірми) в суботу проводить у країні запланований референдум за конституцією, незважаючи на те, що сотні тисяч людей потребують допомоги після циклону, який обрушився на країну.

Громадянам М"янми пропонується схвалити новий варіант конституції країни, який вже дістав схвалення з боку хунти.

Виборчі дільниці вже відкрилися у всій країні, за винятком районів, які найбільше постраждали від циклону. Там референдум планується провести 24 травня.

Хунта, що править країною, заявляє, що референдум прокладе шлях до проведення у М"янмі демократичних виборів у 2010 році. Опозиція стверджує, що в результаті влада генералів ще більше зміцниться.

Тим часом представники Всесвітньої продовольчої програми ООН заявили, що готові відновити постачання допомоги до М"янми, незважаючи на те, що місцева влада встановила контроль над гуманітарними вантажами.

За даними ООН, два літаки без згоди співробітників організації були розвантажені відразу після прибуття в країну.

Представники організації говорять, що правляча у М"янмі хунта фактично захопила 38 тонн продовольства, яке призначалося для постраждалих від циклону "Наргіс".

Представник бірманського уряду назвав повідомлення ООН "безпідставними звинуваченнями", заявивши, що хунта встановила контроль над гуманітарним вантажем, щоб розподілити його "в постраждалих районах без затримок і власними силами".

Міжнародні спостерігачі вважають, що бірманські військові не в змозі доставити допомогу в усі постраждалі райони.

Військовий уряд також критикують за небажання скасувати запланований на суботу референдум за новою конституцією, коли тисячі людей перебувають на межі виживання.

Хунта погодилася на перенесення голосування в найбільш постраждалих районах країни, але збирається, незважаючи ні на що, провести його на півночі.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав керівництво М"янми в екстреному порядку видати візи гуманітарним працівникам, а за можливістю зняти візові вимоги для співробітників ООН. На карті - життя жителів М"янми, підкреслив Пан Гі Мун.

За словами генсека, він безуспішно намагався встановити контакт з лідером хунти генералом Тан Шві.

Тим часом, у п"ятницю влада М"янми дала дозвіл на посадку американського літака, який має прибути до країни в понеділок. Вашингтон підтвердив цю інформацію.

Раніше США не змогли добитися дозволу на доставку гуманітарних вантажів своїми військовими літаками. "Ми стоїмо в довгій черзі країн, які готові, хочуть і можуть допомогти. Але ми в довгій черзі тих країн, яким бірманці не довіряють", - сказав тоді посол США в Таїланді Ерік Джон.

В п"ятницю офіційний представник М"янми повідомив ООН, що країна готова прийняти допомогу від будь-якої країни, передає Reuters.

За даними державних ЗМІ М"янми, стихія забрала життя близько 23 тисяч чоловік, проте експерти побоюються, що насправді кількість загиблих або зниклих безвісти може сягати 100 тисяч.

ООН припускає, що від циклону постраждали більше 1,5 мільйонів людей - люди залишилися без запасів продовольства, питної води і даху над головою.

Два кореспонденти Бі-Бі-Сі, які побували в найбільш постраждалому від циклону районі, в дельті річки Іраваді, говорять, що на землі все ще лежать тіла сотень загиблих, більшість будинків зруйновано, дерева вирвано з коренем.

За їхніми словами, дизентерія та інші захворювання вже починають поширюватися в регіоні, і хоча перша допомога туди прибула, вона не відповідає масштабам катастрофи.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров"я, головна проблема зараз - брак питної води і ризик спалаху малярії та тропічної лихоманки.

Фахівці іноземних гуманітарних організацій, які працюють в зоні лиха, говорять, що поки їм вдалося надати елементарну допомогу лише 10% постраждалих.

Проте, в п"ятницю хунта заявила, що М"янма не готова прийняти іноземних співробітників гуманітарних організацій.

У заяві МЗС країни сказано, що М"янма вітає доставку гуманітарних вантажів з-за кордону, але їх розподілом влада займатиметься сама.

"Зараз М"янма вважає своїм пріоритетом отримання продовольства і зосереджує зусилля на невідкладному транспортуванні цього продовольства своїми силами у вражені райони, - зазначено в документі. - На цей момент М"янма не готова прийняти пошуково-рятувальні команди і журналістів з іноземних держав".

Допомогу пообіцяли:

Великобританія: 10 млн доларів

ООН: 10 млн доларів

Японія: 10 млн доларів

США: 3 млн доларів

Франція: 3 млн доларів

Австралія: 2,8 млн доларів

Представник Всесвітньої продовольчої організації ООН Пол Райслі назвав цю тяганину "безпрецедентною в сучасній історії здійснення гуманітарних операцій".

М"янма прийняла деякі гуманітарні постачання від тих країн, з якими в неї традиційно гарні відносини, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Влада М"янми проводить референдум, незважаючи на наслідки циклону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути