понеділок, 10 жовтня 2011 10:06

Віртуальні кінцівки, якими можна керувати подумки, вдало "склали" тест

Віртуальні кінцівки, якими можна керувати подумки, вдало "склали" тест

Університет Дьюка і Федеральна політехнічна школа Лозанни створили технологію, яка дає можливість контролювати віртуальну руку, доторкатися й відчувати віртуальні предмети, використовуючи лише активність мозку. Технологію вже успішно протестували на мавпах, пише Gizmag.

На думку фахівців, вже не за горами той час, коли медикам будуть доступні роботизовані екзоскелети, що дозволяють паралізованим людям не просто ходити, а й реально відчувати землю під ногами. У вчених амбітні плани. У 2014 році на відкритті Чемпіонату світу з футболу в Бразилії вони хочуть представити перший автономний екзоскелет.

Отже, їм довелося впровадити електрони у відділи мозку мавпи, що відповідають за планування, контроль, виконання рухів, обробку сигналу, що надходить від чутливих клітин. Далі мавп навчили використовувати мозок, щоб скеровувати рух віртуальних рук і торкатись ними різних віртуальних об'єктів, що відрізняються за текстурою.

За словами керівника дослідження Мігеля Ніколеліса, експертам вдалося вперше наочно продемонструвати роботу подібної системи. Так, загальна електрична активність нейронів в руховій області кори головного мозку мавп відповідала за управління віртуальною рукою (при цьому реальні кінцівки тварини не рухались), а тактильна зона кори сприймала відгук від віртуальної руки, що дозволяло відрізняти предмети. Їх текстура сприймалася як певна схема електричних сигналів, які передаються в мозок.


Зараз ви читаєте новину «Віртуальні кінцівки, якими можна керувати подумки, вдало "склали" тест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути