четвер, 12 листопада 2020 16:10

Виробництво фейкових фільмів про збитий MH-17 погоджував полковник ГРУ
5

Публікації проєкту Bonanza media, присвяченого збиттю малазійського Boeing рейсу MH17 на Донбасі, погоджував полковник ГРУ Росії Сергій Чебанов. Він також домовлявся про поїздку працівників медіапроєкту на підконтрольну "ЛНР" територію.

Про це повідомляють Bellingcat і The Insider із посиланням на біллінги дзвінків і листування Чебанова, надану хакерами.

Єрлашова та Ван дер Верф
Фото: Фото з рекламної сторінки на Kickstarter.com
Скрін з відео Bonanza media
Полковник ГРУ Сергій Чебанов
Скани паспортів Єрлашової та Бірюкова
Лист погодження рекламного тексту

"Розслідування Bellingcat та його партнерів-розслідувачів виявило докази того, що Bonanza media, самозвана незалежна слідча платформа, насправді є спеціальним проєктом дезінформації, що працює в координації з російською військовою розвідкою", - йдеться в матеріалі Bellingcat.

"Журналісти, які поширювали фейки про збитий Boeing MH17, працювали під контролем і керівництвом ГРУ, про це свідчить зламане листування генерала Андрія Ільченка, помічника глави ГРУ Костюкова і полковника ГРУ Сергія Чебанова, виставлене ​​на продаж Telegram-каналом Black Mirror (з деякими листами автори каналу дозволили ознайомитися журналістам). Зіставивши дані з листів з телефонними дзвінками, ми змогли переконатися в тому, що працівники ГРУ створювали й редагували фейковий матеріали спільно з групою "журналістів" з Bonanza media, а також організували для них поїздку на Донбас", - повідомляє he Insider.

Автор: bellingcat.com
  Полковник ГРУ Сергій Чебанов
Полковник ГРУ Сергій Чебанов

Bonanza media 2019 року заснували колишня працівниця RT Яна Єрлашова і нідерландський блогер Макс Ван дер Верфф. Вони випустили 28-хвилинний фільм про катастрофу й публікували документи Об'єднаної слідчої групи, отримані внаслідок зламу її серверів. Ці псевдожурналісти наполягали на непричетності Росії до катастрофи.

Згодом на них посилався речник президента Росії Дмитро Пєсков, кажучи, що РФ не причетна до трагедії. А документи, мовляв, підтверджують російську версію аварії. Пізніше з документами ознайомилося видання Meduza - виявилося, що вони не виключають провини Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський пропагандистський канал видалив новину про свідка трагедії MH17

Улітку 2019 року під час показів їхнього фільму Єрлашова регулярно дзвонила Чебанову на номер, який той спеціально придбав як канал таємного зв'язку, навіть зареєстрував на вигадане ім'я нібито грузинської жінки старшого віку.

На початку січня 2020 року Єрлашова під час підготовки поїздки на підконтрольну угрупованню "ЛНР" територію для зйомки нового фільму мала телефоний зв'язок зі службами оренди аудіообладнання RT і відправляла Чебанову поштою фото свого паспорта та паспорта оператора RT Віталія Бірюкова, який раніше працював у "Зірці" (телевізійна мережа, керована міністерством оборони Росії ). Ці скани через помічника глави ГРУ Андрія Ільченка передали заступнику голови "МЗС ЛНР" Ганні Сороці. Тоді Сорока відповіла, що візит треба узгодити з "фейсами і АП".

Автор: bellingcat.com
  Скани паспортів Єрлашової та Бірюкова
Скани паспортів Єрлашової та Бірюкова

Зйомки під Луганськом Bonanza media проводила з 15 по 19 січня. У цей період Єрлашова підтримувала телефонний зв'язок із Сорокою, а Ільченко, коли ті діставалися до кордону з Росією, дзвонив "начальнику митниці".

В електронному листі від 21 лютого Єрлашова направила полковнику Чебанову чернетку тизера документального фільму Bonanza, прем'єру якого було заплановано на 3 березня 2020 року в Лондоні. Тизер, підготовлений британцем Тео Расселом, спочатку був відправлений на схвалення помічниці Єрлашової на ім'я Олена Плотникова.

Автор: bellingcat.com
  Лист погодження рекламного тексту
Лист погодження рекламного тексту

Плотникова - активна прихильниця Кремля з Нідерландів і член непрозоро фінансованої організації під назвою "Глобальні права для мирних людей", основна місія якої, за власними словами організації, полягає в захисті "сепаратистів" на сході України. Через пів години після того, як Єрлашова отримала запропонований рекламний текст, вона відправила його - мабуть, для затвердження - полковнику ГРУ Чебанову.

3 травня таким же чином вона погоджувала статтю щодо судової справи про катастрофу. Між копією, представленою Єрлашовою офіцеру ГРУ, і опублікованою версією до статті Ван де Бека є лише дві істотних відмінності. Обидві ці правки посилювали критику на адресу Bellingcat.

Міжнародна слідча група виклала фото зенітно-ракетного комплексу "Бук", з якого збили малазійський боїнг МН17.

"Joint Investigation Team випустила нову фотографію "Бука" 332 в Україні в день падіння MH17.

Це стало 9-м доказом, що літак збили росіяни. Міжнародна група журналістів-розслідувачів Belligcat з цього приводу оприлюднила статтю.

Зараз ви читаєте новину «Виробництво фейкових фільмів про збитий MH-17 погоджував полковник ГРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути