середа, 21 липня 2010 08:28

Винахідник "чорного ящика" помер у віці 85 років

Винахідник "чорного ящика" помер у віці 85 років

Австралійський інженер Девід Уоррен, винахідник бортового самописця, відомого як "чорний ящик", помер 19 липня у віці 85 років.

Девід Уоррен народився в 1925 році на північному сході Австралії. Коли майбутньому винахідникові "чорного ящика" виповнилося 9 років, його батько загинув в авіакатастрофі - одній з перших, що сталась в Австралії.

У 1952 році Уоррен почав працювати в Науково-дослідній лабораторії аеронавтики в Мельбурні. Ідея створення бортового самописця, що реєструє переговори пілотів, прийшла Уоррену в1953 року, коли він входив до складу групи фахівців, котрі розслідували причини катастрофи першого комерційного пасажирського реактивного літака Comet.

Перший прототип "чорного ящика" Уоррен представив в 1956 році. Спочатку винахід Уоррена не зацікавив авіакомпанії, проте вже в 1960 році уряд Австралії видав розпорядження про обов'язкову установку "чорних ящиків" на всі пасажирські літаки. Незабаром приклад з Австралії взяли й інші країни світу і, зараз, "чорні ящики" в обов'язковому порядку встановлюються на всі пасажирські літаки.

У 2002 році Девід Уоррен був удостоєний Ордена Австралії - вищої державної нагороди країни. У 2007 році Уоррен став єдиним представником Австралії, включеним в список 100 геніїв сучасності.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Винахідник "чорного ящика" помер у віці 85 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути