вівторок, 20 липня 2010 10:39

Нобелівський лауреат зі світовим ім"ям помер в літаку

Нобелівський лауреат зі світовим ім"ям помер в літаку

Пішов з життя американський учений-еколог зі світовим ім'ям, лауреат Нобелівської премії миру 2007 року Стівен Шнейдер. Він помер від серцевого нападу під час перельоту зі Стокгольму до Лондона.

Шнейдеру було 65 років, повідомили в Станфордському університеті (штат Каліфорнію), де він займався дослідницькою діяльністю.

Учений входив до складу створеної в 1988 році Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК). У 2007 році віце-президент США Альберт Гор і МГЕЗК розділили Нобелівську премію миру за їхню роботу "зі створення і розповсюдження ширших знань про зміну клімату людиною і вживання заходів, необхідних для протидії такій зміні". На церемонії вручення престижної нагороди МГЕЗК представляли близько 30 осіб.

"Він був невтомним дослідником і плодовитим автором, співзасновником журналу Climatic Change і блискучим пропагандистом. Кліматології відчутно бракуватиме його внеску в розвиток цієї науки", - відізвався про померлого ученого Гор.

Спеціалізацією ученого були моделювання атмосферних явищ і вивчення взаємозв'язку між біологічними системами і глобальним потеплінням клімату Землі.

У 1980-х Шнейдер здобув популярність, виступаючи за кардинальне скорочення викиду "парникових газів" в атмосферу й інші невідкладні заходи, покликані уповільнити процес глобальних кліматичних змін на планеті.

Досить сказати, що рекомендаціями дослідника користувалися адміністрації президентів США Річарда Ніксона, Джіммі Картера, Рональда Рейгана, обох Бушей, Білла Клінтона і Барака Обами. Шнейдер написав і опублікував в співавторстві з колегами більше 450 наукових праць.

Учений був хворий на рідкісну форму ракового захворювання - лімфому клітин мантії - і застосував свої наукові знання для вироблення особистого режиму лікування. Отриманий досвід виклав в книзі "Пацієнт з пекла", що вийшла в світ в 2005 році.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат зі світовим ім"ям помер в літаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути