пʼятниця, 22 січня 2010 12:09

Помер вчений, який розшифрував генетичний код

Помер вчений, який розшифрував генетичний код

У США у віці 82 років помер від раку Маршалл Ніренберг, всесвітньо відомий вчений-біохімік, який розшифрував генетичний код.

Лауреат Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини (1968), за словами його сестри, помер від раку 15 січня 2010 в Нью-Йорку.

Маршалл Воррен Ніренберг народився в нью-йоркському Брукліні в 1927 році. У 1944 році Ніренберг вступив до Університету Флориди, де вивчав зоологію та біологію, які цікавили його з дитинства. У 1957 він отримав ступінь доктора біохімії.

У 1960 році Ніренберг став науковим співробітником з біохімії у відділі метаболізму ферментів Інституту артриту і хвороб обміну речовин, де вперше почав роботу з дослідження генетичного коду.

Він і його колеги провели важливу серію експериментів, які дозволили їм розшифрувати генетичний код і з"ясувати, що він контролює утворення білків, необхідних організму для підтримки свого існування, і передачу спадкових ознак.

Розшифрувавши код, Ніренберг надав відомості, які з часом можуть дати можливість ученим контролювати спадковість і усувати захворювання, викликані генетичними дефектами.

У 1968 році Ніренберг розділив Нобелівську премію з фізіології і медицині з Робертом Холлі і Харом Гобіндом Кораном, яка була присуджена їм "за розшифровку генетичного коду і його функціонування в синтезі білків".

Продовживши дослідження, біохімік звернув увагу на клітинні механізми контролю, сподіваючись зрозуміти, чому певний набір біохімічних реакцій відбувається саме в даній клітині.

Його також цікавило, як різні типи клітин, такі як нервові та м"язові, диференціюються в ході ембріонального розвитку або в разі небезпеки в навколишньому середовищі. Його робота дала підставу припустити, що генетичний код ссавців існує кілька більйонів років і що він однаковий у всіх видів.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Помер вчений, який розшифрував генетичний код». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути