вівторок, 22 вересня 2009 18:48

Гемофілія виникає через генетичні відхилення

— На гемофілію хворіють лише чоловіки, а переносять її жінки, — каже головний лікар онкодиспансеру в Черкасах Віктор Парамонов. Він приїхав на конгрес гематологів до Києва. — Вагітним із гемофілією, які мають народити хлопчиків, радимо переривати вагітність.

Хвороба виникає через генетичні відхилення. Кров не згортається, доки не ввести ліки. При важкій формі вона виливається в суглоби. За перші 10–15 років життя крововиливи їх деформують, і людина стає інвалідом.

Гемофілію вважали недугою королівських династій Європи. Вона уражала хлопчиків-спадкоємців. Здебільшого ті жили 10–15 років і помирали від запалень. Хворобу мав і син російського царя Миколи II Олексій.

В Україні гемофілію лікують здебільшого переливаннями плазми донорів.

— У Європі хворим безплатно дають безпечні препарати, які діють на пошкодженні гени й не викликають звикання, — каже директор Інституту патології крові у Львові Василь Новак. — Після прийому цих ліків кров починає згортатися нормально.

Юнаки з гемофілією за кордоном можуть служити в армії.

У нас держава забезпечує хворих лише 10 флаконами ліків на рік. Решту доводиться купувати власним коштом. Тим, у кого важка форма недуги, на тиждень потрібно два флакони. Один коштує $200. Але оперують безплатно.

— На тиждень на хвору дитину треба витратити не менше 5000 гривень, — каже позаштатний гематолог Мінохоронздоров"я Тетяна Швець. — Цього року 8-річному хлопчику з Вінниці зробили операцію із виправлення ураженого суглоба. В Москві з його сім"ї вимагали за лікування 60 тисяч доларів. У Києві дитину прооперували безкоштовно. Але батькам довелося придбати більше 10 флаконів ліків.

Важливо почати лікування в перші роки. Тоді є ймовірність, що дитина не стане інвалідом.

В Україні понад 2 тис. хворих на гемофілію.

Зараз ви читаєте новину «Гемофілія виникає через генетичні відхилення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути