Ексклюзиви
середа, 23 грудня 2009 15:51

Учені навчились визначати стать дитини на ранніх термінах вагітності

Учені навчились визначати стать дитини на ранніх термінах вагітності

Нідерландські учені зробили черговий прорив. Вони розробили метод визначення статі плоду на ранніх термінах вагітності. На думку дослідників, новий метод не тільки зручніший для батьків, але і дозволить у разі потреби провести додаткові дослідження для виявлення спадкових патологій, пов"язаних зі статевими хромосомами.

Однією з переваг нового методу є те, що стать дитини визначається за зразками крові батька і матері вже на п"ятому тижні вагітності. Учені виділяли ДНК з крові вагітних, а потім аналізували її на наявність генів Y-хромосоми: SRY, який відповідає за розвиток сім"яників, і гена DYS-14, що також визначає чоловічу стать дитини.

Для встановлення жіночої статі плоду керівник наукової групи Петер Шеффер і його колеги розробили технологію виявлення в зразках материнської крові фрагментів ДНК, індивідуально специфічної для батька, так званих ділянок генетичного поліморфізму. Якщо такий фрагмент виявляється (і аналогічних специфічних послідовностей не виявлено у власній спадковій інформації матері), але при цьому фрагментів Y-хромосоми немає, можна стверджувати, що плід, який розвивається, відноситься до жіночої статі.

За словами Шеффера, новий метод дозволить уникнути ускладнень, зв"язаних з використанням традиційних способів визначення статі дитини (амніоцентез і аналіз ворсин хоріону), які є травматичними для матері, оскільки вимагають пункції плодового міхура.

За період з 2003 по 2009 рік в дослідженні взяла участь 201 вагітна мешканка Нідерландів. Ученим вдалося провести аналізи у 189 жінок, у всіх випадках результати досліджень виявилися вірними і були готові через 2-4 дні, повідомляє Kleo.ru.

Зараз ви читаєте новину «Учені навчились визначати стать дитини на ранніх термінах вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути