середа, 05 червня 2024 01:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Військовозобов'язаним українцям з подвійним громадянством обмежили виїзд з України - посольство США

Військовозобов'язаним українцям з подвійним громадянством обмежили виїзд з України - посольство США
Українцям з подвійним громадянством обмежили виїзд з України. Фото: ukrinform

В Україні заборонили військовозобов'язаним чоловікам з подвійним громадянством віком від 18 до 60 років виїжджати за кордон за умови зняття з української реєстрації.

Нововведення почало діяти ще з 1 червня 2024 року. Про це повідомляє посольство США в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Множинне громадянство чи можливості для захисників України? Що пропонує ввести Зеленський

"Українське законодавство не визнає подвійне громадянство. Таким чином, під час перебування в Україні американсько-українські подвійні громадяни розглядаються виключно як громадяни України й на них поширюються права та обов'язки громадян України", - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що раніше особи з подвійним американо-українським громадянством могли безперешкодно в'їжджати та виїжджати з України, якщо вони зняли з реєстрації своє місце проживання в Україні та зареєстрували його в США.

У американському посольстві додали, що ніяк не можуть вплинути на ситуацію, тому порадили уважно вивчити інформацію на сайті Держдепартаменту США, де зазначено всю необхідну інформацію для мандрівників з подвійним громадянством.

Зокрема, відомство рекомендує не здійснювати поїздки до України чоловікам віком від 18 до 60 років, які мають два паспорти або ж претендують на українське громадянство.

"Якщо ви перебуваєте в Україні і не можете покинути країну, залишайтеся на місці і дотримуйтесь всіх місцевих розпоряджень. Якщо ви наразі не перебуваєте в Україні, ми наполегливо рекомендуємо громадянам США чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство або претендують на отримання українського громадянства і не бажають залишатися в Україні на невизначений термін, утриматися від будь-яких поїздок до України. Існує надзвичайно високий ризик того, що вам не дозволять виїхати, навіть якщо ви маєте американський паспорт", - додали у посольстві США.

Від української влади жодних подібних заяв про заборону виїзду військовозобов'язаним чоловікам із подвійним громадянством не було.

Конституція України визначає, що в Україні існує єдине громадянство. Стаття 25 гарантує громадянам України, що вони не можуть бути позбавлені громадянства і не можуть бути вигнаними за межі України або виданими іншій державі. Однак гарантує можливість відмовитися від громадянства України.

Громадянство України набувається за кількома принципами. За народженням, за територіальним походженням, внаслідок прийняття до громадянства та поновлення у ньому.

Зараз ви читаєте новину «Військовозобов'язаним українцям з подвійним громадянством обмежили виїзд з України - посольство США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути