вівторок, 07 червня 2022 11:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Військовий про оборону Миколаївського аеропорту: найважчим було рахувати втрати росіян

Військовий про оборону Миколаївського аеропорту: найважчим було рахувати втрати росіян
Після того, як російським окупантам не вдалося захопити Миколаївський аеропорт, вони вирішили його знищити. Фото: suspilne.media

Бійці Сил спеціальних операцій ЗСУ з воїнами тероборони та Нацполіції не лише втримали Миколаївський міжнародний аеропорт, а й відкинула ворога і завдали йому чималих втрат.

Невідомими подробицями оборони аеропорту Миколаєва поділився оператор ССО. За словами спецпризначенця, його група отримала завдання висунутися в район аеропорту та не допустити висадки тактично-повітряного десанту Росії.

"Важливість цієї операції також була в тому, що, вийшовши в район аеропорту, противник вже оточив би місто Миколаїв з півночі. І єдиним шляхом забезпечення залишився б один міст в напрямку Одеси", - розпочав він.

Коли бійці прибули в район, організували взаємодію з підрозділами територіальної оборони, КОРДу та ТОРу. Згодом під прикриттям групи вогневого забезпечення підійшли до адмінбудівель аеропорту, провели зачистку приміщень і зайняли вежу та дах аеропорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воїни ССО майже впритул розстріляли ворожу бронемашину: відео 18+

"Коли вийшли на дах, нам відкрилася картина: противник зайняв позиції для того, щоб продовжувати наступ на наших піхотинців, які були на околицях, а ми по суті здійснили такий маневр, як обхід, і вийшли противнику в тил. Противник явно не очікував такого повороту подій. Після виявлення бронетехніки противника - танків, БМП - ми почали його бойове ураження: використовували протитанкові керовані ракети, гранатомети. Противник намагався атакувати наші підрозділи, але зазнав втрат у живій силі", - розповів військовий.

Операція в Миколаївському аеропорту зайняла не більше одного дня, за його словами.

"Тобто вночі противник почав обстрілювати наші позиції і місто, на світанку ми висунулися в аеропорт і завдали противнику таких втрат, що він не зміг закріпитися і відійшов. Втрат внаслідок цієї операції у нас не було жодних. Найважче було рахувати кількість підбитої техніки, знищеної живої сили противника", - сказав він.

Зазначив, що захисники очікували висадку ворожого десанту.

"Для цього в нас була група вогневого забезпечення, яка мала на озброєнні ПЗРК (переносний зенітно-ракетний комплекс. - Gazeta.ua), Stinger. Ми взяли під вогневий контроль повністю злітно-посадкову смугу, і у разі висадки чи прольоту гелікоптерів ми їх просто б "розібрали" з крупнокаліберних кулеметів і гранатометів", - повідомив спецпризначенець.

Після операції в Миколаївському аеропорту його підрозділ перенаправили на завдання в районі Маріуполя.

"Ми на своїй землі, обороняємо свої цінності, свободу, наші сім'ї, рідних, захищаємо український народ від рабства. Особисто для мене перемогою буде розпад Російської Федерації на шматки і знищення всього їхнього керівництва, яке причетне до геноциду українського народу", - наголосив військовий.

7 березня Збройні сили України відновили контроль над аеропортом у Миколаєві. Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Після того як російським окупантам не вдалося захопити аеропорт, вони вирішили його знищити. Терористи за допомогою реактивних систем залпового вогню обстріляли Миколаївський міжнародний аеропорт щонайменше 10 разів. 28 березня ракети майже повністю знищили летовище.

Під час бомбардування в споруді не було людей, ніхто не постраждав. Основна будівля аеропорту, термінал, диспетчерська вежа не підлягають ремонту.

Зараз ви читаєте новину «Військовий про оборону Миколаївського аеропорту: найважчим було рахувати втрати росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути