Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Відомо, хто готується до майбутньої російської агресії: що пишуть світові ЗМІ
6

В ЄС прийняли 12-ий пакет санкцій проти Росії, який обмежує торгівлю російськими алмазами та обмежує реекспорт технологій подвійного призначення до РФ. Високі дипломати та чиновники оборони США та країн НАТО написали відкритого листа до лідерів Конгресу, щоб вони такий прийняли допомогу Україні. Політики та аналітики б'ють на сполох, що брак допомоги Україні зі сторони США та ЄС можуть призвести до поразок України, і будуть мати погані наслідки для НАТО. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Зеленський високо оцінив новий 12-й раунд санкцій ЄС проти Росії", VOA, США

Президент Володимир Зеленський заявив, що нові санкції ЄС зменшать економічну базу Росії для війни проти України.

"Продовжуватимемо працювати з партнерами, щоб гарантувати, що санкції, запроваджені Європою, діятимуть у всьому світі", - він додав.

12-й пакет санкцій, ухвалений Радою ЄС, включає заборону на імпорт і експорт алмазів російського походження

12-й пакет санкцій, ухвалений Радою ЄС в понеділок, включає заборону на імпорт і експорт алмазів російського походження та закриті лазівки, які Росія може використати, щоб уникнути каральних заходів Євросоюзу.

Щоб не дати Росії зберегти свою військову техніку, ЄС запроваджує положення "Ні Росії", які вимагають від експортерів з країн Євросоюзу договірно забороняти реекспорт до Росії будь-якого товару зі списку "чутливих товарів і технологій".

Пакет також посилює правила відповідальності для тих, хто купує російську нафту через механізм обмеження цін країн "Великої сімки".

Автор: East News
  Президенти Байден і Зеленський в Білому домі, 12 грудня
Президенти Байден і Зеленський в Білому домі, 12 грудня

Відповідаючи на новий раунд санкцій, дипломатична місія Росії в ЄС заявила, що потреба Євросоюзу застосувати новий пакет санкцій свідчить, що такі заходи проти російської економіки провалилися.

"Російська економіка не "розірвана на шматки", спроби ізолювати нас на міжнародній арені, включаючи Брюссель, із тріском провалилися, а мета "завдати нам стратегічної поразки" не досягнута", - йдеться в заяві місії.

Тим часом, США планують ще один пакет допомоги Україні пізніше в грудні. Після цього Конгресу потрібно буде схвалити подальшу допомогу, повідомили в Білому домі в понеділок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

"Коли це зроблять. У нас більше не буде повноважень щодо поповнення фондів для допомоги Україні, і нам потрібно, щоб Конгрес діяв без зволікань", - заявив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Понад 40 колишніх високих дипломатів США та НАТО, і чиновників оборони написали відкритий лист до лідерів Сенату та Палати представників Демократичної та Республіканської партії, закликаючи схвалити нову допомогу Україні.

Програш у війні з Росією буде катастрофічним для України та загрожуватиме безпеці США та їхніх союзників

Колишні посадовці, учасники неформальної мережі під назвою Alphen Group, яка займається зміцненням НАТО та європейської безпеки, попередили, що програш у війні з Росією буде катастрофічним для України та загрожуватиме безпеці США та їхніх союзників.

Раніше цього місяця республіканці в Сенаті заблокували законопроєкт про надзвичайні витрати, який містить $50 млрд додаткової допомоги Україні, оскільки республіканці наполягали на своїх вимогах щодо посилення заходів контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

Українські війська на передовій стикаються з браком артилерійських снарядів і скоротили деякі військові операції через брак іноземної допомоги, сказав бригадний генерал Олександр Тарнавський після того, як республіканці заблокували новий пакет допомоги США, а Угорщина наклала вето на виділення ЄС €50 млрд для Києва.

Автор: East News
  Українські війська на позиції біля Бахмута
Українські війська на позиції біля Бахмута

Україна та Єврокомісія найближчим часом оцінять прогрес, досягнутий Києвом у приведенні свого законодавства до законодавства ЄС, і створять рамки для переговорів про вступ в Євросоюз, які очікуються наступного року, заявив Зеленський.

"Найближчими днями з Єврокомісією офіційно запустимо процес оцінки законодавства України на відповідність законодавству ЄС - процес скринінгу" – сказав Зеленський.

Минулого місяця Єврокомісія повідомила, що Україна виконала чотири із семи рекомендацій для переговорів про вступ в ЄС, включаючи наймання антикорупційних чиновників, підготовку судової системи до капітального ремонту та приведення законодавства про ЗМІ у відповідність зі стандартами ЄС. Єврокомісія заявила, що знову оцінить прогрес України в березні, що є частиною довгого та складного шляху до членства, який посол ЄС в Україні Катаріна Матернова описала як виснажливий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Минулого тижня лідери ЄС погодилися відкрити переговори про членство України. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан утримався від голосування, заявивши, що не хоче брати участь у, як він назвав, "поганому рішенні".

Орбан тижнями обіцяв блокувати просування переговорів. Інші 26 країн-членів проголосували за переговори про вступ після того, як Орбан погодився покинути залу. Росія похвалила Угорщину, яка вважається найближчим союзником Москви в ЄС, за заперечення проти переговорів.

"А якщо переможе Путін? Союзники США побоюються поразки, оскільки допомога Україні зривається", Bloomberg, США

Оскільки понад $110 млрд допомоги застрягли в політичних суперечках у Вашингтоні та Брюсселі, як довго Київ зможе стримувати російські сили та захищати українські міста, електростанції та порти від ракетних атак, усе більше залишається під питанням. Володимир Путін може перемогти.

Крім потенційно катастрофічних наслідків для України, деякі європейські союзники почали тихо розглядати вплив невдачі на НАТО в найбільшій війні в Європі після Другої світової.

Трамп може виграти наступного року на президентських виборах і виконати публічні обіцянки вийти з НАТО, і укласти угоду з Путіним щодо України

Наслідки такої стратегічної невдачі були б набагато глибшими, ніж ті, що були спричинені невдалим виведенням сил США з Афганістану у 2021 році, кажуть вони. Це окремо від перспектив, що Дональд Трамп може виграти наступного року на президентських виборах і виконати свої публічні обіцянки вийти з НАТО, і укласти угоду з Путіним щодо України.

Зростаюче почуття тривоги проникло в публічні заяви лідерів. Вони набирають дедалі різкішого тону, оскільки прихильники допомоги закликають своїх опонентів не тримати життєво важливу допомогу заручником внутрішніх пріоритетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

У США президент Джо Байден минулого тижня пообіцяв підтримувати Україну "скільки зможемо", що є зміною риторики - раніше він обіцяв "скільки потрібно". Республіканці в Конгресі відмовилися схвалити $61 млрд підтримки на 2024 рік, доки Байден не поступиться їхнім вимогам щодо більш жорсткої політики на південному кордоні США. Наразі спроби досягти угоди зазнали невдачі. У понеділок Пентагон попередив, що гроші на зброю для України закінчаться 30 грудня.

Окрім зростаючого суспільного скептицизму щодо вартості підтримки України, невтішні результати контрнаступу Києва цього літа викликали запитання, чи публічно проголошена мета України повернути всю окуповану територію є реалістичною. Останнім часом посадовці країн НАТО намагалися звернути увагу на недавні військові успіхи Києва, включно з його успішними ударами по російському флоту в Чорному морі, а не просування на землі.

"Зростає занепокоєння щодо відсутності допомоги Україні по обидва боки Атлантики та розчарування тим, що ця стагнація має жахливі наслідки на полі бою. Можливість втрати Україною додаткової території і навіть суверенітету - все ще на столі", - сказала Крістін Берзіна, директор-розпорядник Німецького фонду Маршалла у Вашингтоні.

Росія буде прагнути захопити більше території та знищити більше інфраструктури, якщо Україна не отримає зброї, необхідної для захисту

За словами європейських чиновників, Росія буде прагнути захопити більше території та знищити більше інфраструктури, якщо Україна не отримає зброї, необхідної для захисту. За їхніми словами, Україна, яка нездатна захиститися, може бути змушена прийняти угоду про припинення вогню на умовах Росії.

Ті, хто підтримує Україну в ЄС та США, стверджують, що допомога буде затверджена в тій чи іншій формі на початку 2024 року. Але це навряд чи призведе до значного прориву на полі бою. Крім того, перспективи стають дедалі туманнішими, навіть якщо ситуація глухого кута на місцях стає все очевиднішою, що боротьба може тривати ще багато років.

Автор: East News
  Члени проукраїнського російського Сибірського батальйону навчаються біля Києва, 13 грудня
Члени проукраїнського російського Сибірського батальйону навчаються біля Києва, 13 грудня

У країнах Балтії офіційні особи вже кажуть громадськості бути готовими до наступної війни, оскільки росіяни не збираються зупинятися в Україні. Обговорення перемістилося від "якщо" Росія може напасти до підготовки до цієї колись немислимої перспективи. Попри публічні запевнення Байдена, зростає запитання, чи справді США та інші союзники будуть ризикувати своїми військами, щоб захистити крихітні країни, які колись були частиною СРСР.

"Росія не боїться НАТО", - сказав головнокомандуючий військами Естонії Мартін Герем, оцінивши, що російські сили можуть бути готові атакувати НАТО протягом року після війни в Україні.

Інші західні чиновники заявили, що Путіну знадобиться кілька років, щоб компенсувати величезні втрати, яких його війська зазнали в Україні, не кажучи про те, щоб загрожувати набагато боєздатнішим силам НАТО.

Автор: East News
  Члени проукраїнського російського Сибірського батальйону навчаються біля Києва, 13 грудня
Члени проукраїнського російського Сибірського батальйону навчаються біля Києва, 13 грудня

Але попередня впевненість, що вторгнення буде "стратегічною поразкою" для російського лідера, зникла, замінившись у деяких колах зростаючим відчуттям того, що ставка Путіна на те, що він зможе пережити США та їхніх союзників, може виявитися правильною.

Фінляндія, яка цього року приєдналася до НАТО на тлі зростаючої загрози з боку Росії, нарощує власну оборону і прагне налагодити зв'язки зі США у сфері безпеки. У неділю Путін попередив, що Росія планує розгорнути більше військ уздовж свого кордону з цією країною.

Автор: East News
  Українські війська на позиції біля Бахмута
Українські війська на позиції біля Бахмута

З огляду на те, що російські сили потенційно можуть бути набагато ближче до кордонів Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії, США повинні будуть зробити значні інвестиції у свої європейські сили, щоб створюють надійний стримуючий фактор, заявив Інститут вивчення війни у звіті на минулому тижні.

США доведеться вибирати – захищати Тайвань чи членів НАТО в Східній Європі?

США доведеться розгорнути "значну частину" своїх сухопутних сил, а також "велику кількість" літаків-невидимок. Враховуючи обмеження американського виробництва, це може змусити Білий дім вибирати між збереженням достатніх сил в Азії для захисту Тайваню від потенційного удару Китаю чи стримуванням нападу Росії на країни НАТО.

"Вся ця ініціатива обійдеться в цілий статок. Вартість зростатиме, доки існуватиме російська загроза - потенційно нескінченно", - заявив аналітик Фредерік Каган.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що ЄС розпочинає критичний саміт Європейської Ради, на якому 14-15 грудня розглядається 50 млрд євро допомоги для України на чотири роки і запрошення Києву до майбутнього вступу в Євросоюз. Вето на рішення обіцяє накласти Угорщина, проте решта 26 країн підтримують Україну. Росія частково обходить західні санкції, хоча її економіка, перебудована на військові рейси, перегрівається.

Зараз ви читаєте новину «Відомо, хто готується до майбутньої російської агресії: що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути