Ексклюзиви
субота, 17 лютого 2024 05:50

Відкладіть візит до перукаря і не одягайтесь в чорне: що треба знати про цей день

Відкладіть візит до перукаря і не одягайтесь в чорне: що треба знати про цей день
17 лютого не одягайтесь у чорне вбрання Фото: pinterest

17 лютого віряни згадують святого мученика Теодора Тирона. Святий мученик Теодор Тирон був солдатом римської армії, який постраждав за християнську віру в часи великого переслідування Діоклетіана на початку IV століття.

Теодор народився в Амасеї, Понті, в сім'ї християн. Він служив у римській армії, але тримав свою віру в таємниці, поки не отримав знак від Бога, щоб принести себе в жертву.

Коли його військова частина була відряджена до Понта для зимівлі, йому наказали принести жертву ідолам, але він відмовився і зізнався у своїй вірі в божественність Ісуса Христа. Він вночі пішов до язичницького храму і зруйнував алтар богині Реї, матері богів, що викликало велике обурення в місті Еухаїті.

Теодора затримав один зі слуг храму і привів до правителя Пуплія. Теодор не чинив опору і спокійно відповідав на запитання від Пуплія. Юнак стверджував, що безглуздо вважати Богом бездуховний шматок дерева, який за мить був зведений в попіл, на що Пуплій загрожував йому найжорстокішими катуваннями. Теодор відповів: "Ваші погрози не лякають мене, бо сила Христа буде моєю радістю і втіхою в муках". Правитель кинув Теодора в темницю без їжі. Тієї ж ночі Христос з'явився мученику, щоб підбадьорити його і пообіцяти йому, що Його благодать є Його відважним слугою для їжі, радості і захисту.

Пуплій наказав спалити Теодора на вогнищі, але вогонь не зачепив його тіла. Тоді він наказав пробити його груди списом, і юнак помер, висловлюючи подяку Богові за Його милість. Тіло Теодора було поховане в Еухаїті, а його мощі були перенесені до Константинополя 319 року.

17 лютого вшановують священномученицю Маріанну

Священномучениця Маріанна була францисканською монахинею, яка народилася в Німеччині 1838 року, але переїхала з родиною в США, коли їй було дев'ять місяців. Вона служила як вчителька, головна медсестра і суперіорка в католицьких школах і лікарнях в штаті Нью-Йорк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масниця-2024: в які дні відзначаємо, історія свята та що під забороною

1883 року вона відповіла на заклик Папи Лева XIII допомогти хворим на проказу (або хворобу Гансена) на Гаваях. Вона і ще шість сестер вирушили на острів Оаху, де вони відкрили будинок для дітей батьків, які страждали від прокази. Пізніше вона переїхала на острів Мауї, де вона керувала першою загальною лікарнею на острові, а також школою Святого Антонія. 1888 року вона і її сестри переїхали на півострів Калаупапа на острові Молокаї, де вони доглядали за хворими на проказу, яких вигнали з суспільства. Вона продовжувала служити на Молокаї до своєї смерті 1918 року.

Прикмети

Тепла погода — до спекотного літа, і навпаки.

Туман — травень буде прохолодним.

Йде сніг — до великого урожаю.

Що не можна робити, а що дозволено

Цього дня наші предки намагалися не одягати надто ошатний одяг. Вважалося, що щастя принесуть старі речі. Але додатково варто забути про чорний колір, який приносить біди. Не можна стригтися. Так людина залишається без матеріального добробуту.

Краще цілий день пити якомога більше холодної води. Це допоможе очистити організм від усіляких хвороб.

Також святому Теодору моляться про те, щоб знайшлася загублена людина чи річ.

Раніше православні віряни святкували Благовіщення Пресвятої Богородиці 7 квітня. Але від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Тому більшість церковних свят тепер святкуються на 13 днів раніше. Тому Благовіщення Пресвятої Богородиці 2024 року припадає на 25 березня.

Після Великодня і Різдва Христового саме Благовіщення Пресвятої Богородиці вважається найбільшим святом. Традиційно святкують його перед Великоднем.

Зараз ви читаєте новину «Відкладіть візит до перукаря і не одягайтесь в чорне: що треба знати про цей день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути