Ексклюзиви
понеділок, 03 червня 2024 08:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Ветеран назвав головну проблему ЗСУ

Ветеран назвав головну проблему ЗСУ
Ветеран російсько-української війни Роман Семчишин розповів про проблеми у війську. Фото: suspilne.media

Головною проблемою у Збройних силах України нині є брак людей.

Адже союзники дають озброєння, однак - не солдатів. Про це у коментарі Суспільному розповів ветеран російсько-української війни, кавалер ордена Богдана Хмельницького Роман Семчишин.

"Без війська, без вояків виграти цю війну нам буде складно. Основною проблемою є недоформовані підрозділи. Є ситуації, коли в екіпажі, в якому мають бути три особи, воює одна. Це впливає на результат битви та на настрій цивільного суспільства", - Семчишин.

За його словами, ще одним з чинників, які впливають на настрої військових, є інформація, яку вони беруть із соціальних мереж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Командири ЗСУ скаржаться на незадовільну підготовку новобранців - WP

"Мене непокоїть настрій українців, які через інтернет токсичними помиями боляче б'ють по вояках. Вояки воюють, тримають фронт. А в тилу у головах цивільних українців коїться бозна-що. Мобілізації українському суспільству бракує. І оці російські штампи, бруд, болото, яке піднялося, непокоять нас більше, ніж труднощі, які доводиться долати воякові", - сказав ветеран.

Він також прокоментував чутки про те, що деяким військовослужбовцям в певні періоди служби виплачують всього 600 гривень на місяць.

"Я пробув у війську 27 місяців. Увесь цей час я отримував платню. Найменше це було – 27 тисяч у місяць. Якщо бойові дії – то 127 тисяч на місяць. І таких як я є сотні тисяч, які нікому не повідомляють і не хваляться цим. Якщо ж, не дай Боже, людина хворіє чи поранена і є період, коли вона вже не виконує свої обов'язки, але ще й не пройшла ВЛК, тоді вона отримує 600. Це триває недовго - до місяця. І зроблено це для того, щоби стимулювати людину пройти ВЛК та отримати виплати, або повернутися у стрій, або демобілізуватися. Тобто, про те, що людина отримує 600 гривень - крику на всю країну. А те, що щомісяця – по 50 тисяч, то сидять тихенько і нікому нічого не каже", - розповів Семчишин.

Він також висловися про закиди, нібито у ЗСУ воює лише третина бійців. Такі заяви він назвав примітивним розумінням. За словами військового, зі своїх 27 місяців на війні він третину часу виконував бойові завдання - тобто був на передовій. В інший період міг займатись іншими завданнями.

"І так - більшість. Або ж про нашу 125 бригаду. Вона якийсь період була в жорстких боях в районі Лиману. А потім їх відвели під Харків. Вважалося, що вони перебувають в тилу. А тут ворог здійснив напад на Харків. І знов вони опинилися в центрі подій", - розповів ветеран.

Вже близько 1,5 млн військовозобов'язаних українців оновили свої облікові дані онлайн, у ТЦК чи ЦНАПи. Найчастіше українці користувалися застосунком "Резерв+", повідомили у Міноборони.

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Один з головних нововведень за оновленим законодавством є уточнення облікових даних військовозобов'язаних.

Зараз ви читаєте новину «Ветеран назвав головну проблему ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути