понеділок, 18 жовтня 2010 10:32

Венеціанська комісія побачила, що Верховний суд опустили "нижче плінтуса"

Венеціанська комісія побачила, що Верховний суд опустили "нижче плінтуса"

Венеціанська комісія розглянула питання про реформу судоустрою в Україну і дала оцінку закону "Про судоустрій і статус суддів", що вступив у силу 27 липня 2010 р., відзначивши низку негативних змін, пише сьогодні "Комерсант-Україна".

Так, під час 84 сесії комісії, яка проходила 16-17 жовтня, секретар комісії Томас Маркерт зазначив, що у його колег склалося дві думки щодо зміни судової системи України. "Висновки Венеціанської комісії неоднозначні", - сказав він.

Маркерт заявив, що в підсумковій оцінці закону комісія відзначила ряд негативних змін. "Одне з них забирає практично всі повноваження у Верховного суду та знижує його статус до такого рівня, що він вже не може функціонувати нормально", - сказав секретар комісії. Він також додав, що стурбованість організації викликають деякі положення закону, що стосуються повноважень Вищої ради юстиції (ВРЮ): "Деякі повноваження Вищої ради юстиції, наприклад інспектування судових рішень до їх прийняття і ряд інших, викликають багато питань".

У той же час, за словами Маркерта, комісія "відзначила певний прогрес" у реформуванні українського судового законодавства: "Кілька рекомендацій Венеціанської комісії були прийняті до уваги. Зокрема, поліпшення були зроблені в питанні автоматичного розподілу справ між суддями.

У свою чергу, член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук вважає, що Україна повинна імплементувати рекомендації організації. "Вихід з ситуації, що склалася наступний: необхідно імплементувати всі рекомендації Венеціанської комісії, в тому числі і шляхом проведення конституційної реформи правосуддя", - заявила вона.

У той же час, у комітеті Верховної Ради з питань правосуддя запевнили, що до висновків Венеціанської комісії "обов'язково прислухаються". "Судова реформа ще повністю не завершена, тому при її доопрацюванні ми будемо враховувати рекомендації в тому числі і Венеціанської комісії. Але це не означає, що вони будуть основоположними - над завершенням реформи працює маса людей і організацій", - заявив член комітету, народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Нагадаємо, 20 вересня ц.р. Президент України Віктор Янукович провів зустріч з Головою Парламентської Асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавушоглу. У ході зустрічі Президент відзначив, що сьогодні в Україні вже відбувається реформування судової системи та кримінальної юстиції. Він також зазначив, що підписав Указ про створення робочої групи з питань реформування кримінального судочинства - для попереднього узгодження та підготовки пропозицій щодо реформ у даній сфері, забезпечення конституційних прав громадян та запровадження міжнародних демократичних стандартів.

За словами президента ПАРЄ, "зараз, коли після тривалої політичної кризи і чесних президентських виборів до влади в Україні прийшли сильний Президент і уряд більшості, зволікати з реформами не можна. Але, перш ніж український парламент буде приймати необхідні законодавчі акти, вони повинні пройти консультації у Венеціанській комісії".

Європейська Комісія за демократію через право, більш відома за назвою міста, де вона збирається, як Венеціанська Комісія, була утворена невдовзі після падіння Берлінської стіни в 1990 р. Вона зіграла ключову роль у прийнятті східноєвропейськими країнами конституцій, які відповідають стандартам європейської конституційної спадщини.

Зараз ви читаєте новину «Венеціанська комісія побачила, що Верховний суд опустили "нижче плінтуса"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути