пʼятниця, 02 липня 2010 17:05

У ЄС просять Януковича не поспішати зі "знищенням судочинства"

У ЄС просять Януковича не поспішати зі "знищенням судочинства"

Венеціанська комісія за демократію через право розкритикувала  законопроект про статус суддів та судоустрій, який був переданий міністерством юстиції для надання висновків.

Про це в коментарі кореспонденту Gazeta.ua заявила член комісії від України Марина Ставнійчук.

За її словами свої зауваження, зокрема, надіслали член комісії Ганна Сухоцька та Джеймс Гамільтона, які є експертами у питаннях судово-правової реформи в Україні. Надіслав лист також секретар Комісії Томас Маркерт, у якому висловлюється спільна думка членів Комісії

"Справді, відзначається певне покращення, відзначено, що є "намагання виконати рекомендації Венеціанської комісії", однак, члени Комісії зазначають, що ці намагання робляться не в найкращий спосіб. Основні зауваження Україною не виконано, і вони залишаються актуальними, в тому числі, в цьому законопроекті".

Ставнійчук також зазначила, що комісія попросила Міністерство юстиції надати додатковий час на вивчення документа.

"Оскільки члени Комісії мали лише тиждень, найбільше уваги приділили порівняльному аналізу. Саме через те секретар Комісії звернувся до України з проханням дати більше часу на аналіз законопроекту, не ухвалювати його до кінця цієї сесії та попрацювати над тим, щоб судова реформа була якісною зміною судової системи в країн...Це потрібно для того, щоб європейські структури та саме українське суспільство пересвідчились, що закон справді переслідує ту мету, яка ставилась перед ним - побудови незалежної та ефективної судової гілки влади.", - зауважила екс-заступник голови Секретаріату президента.

Вона також закликала провести перед ухваленням законопроекту вцілому провести його широке експертне обговорення.

"Я, як член Венеціанської комісії, закликаю президента, уряд, Верховну Раду та Міністерство юстиції провести консультації з експертними структурами Ради Європи, надто з Венеціанською комісією та отримати висновки щодо остаточного законопроекту, що знаходиться в парламенті. Діяти у тісній співпраці з європейськими структурами, конструктивно та без маніпуляцій фактами. Поза тим, ситуація виглядає на те, що і всередині країни має відбутися широке фахово-експертне обговорення цієї реформи. Лише таким чином можна гарантувати суспільству проведення судової реформи за європейськими принципами", - резюмувала Ставнійчук. 

Між тим, міністр юстиції Олександр Лавринович нагадав, що зауваження Венеціанської комісії є лише рекомендаціями, а рішення буде приймати парламент.

Раніше лідер опозиції Юлія Тимошенко заявила, що судова реформа у редакції Адміністрації президента призведе до створення в Україні авторитарного режиму та знищення судочинства.

Нагадаємо, що судова реформа, запропонована АП, зокрема передбачає суттєве скорочення повноважень Верховного суду.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС просять Януковича не поспішати зі "знищенням судочинства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути