понеділок, 03 вересня 2007 09:49

Ватикан не може зарахувати матір Терезу до лику блаженних

Експерти Святого Престолу, що розглядають "досьє" черниці, не можуть знайти другого здійсненого нею дива, наявність якого є необхідною умовою для проголошення її святою

Процес канонізації всесвітньо відомої черниці матері Терези зайшов у безвихідь – Ватикан не може знайти достатньо свідоцтв для того, щоб проголосити її святою, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на інформацію, поширену напередодні італійським інформаційним агентством ANSA.

Експерти Святого Престолу, що розглядають "досьє" черниці, не можуть знайти другого здійсненого нею дива, наявність якого є необхідною умовою для проголошення її святою. Одне з чудес, здійснених матір"ю Терезою, – несподіване та нез"ясовне одужання індійської жінки, хворої на рак, – стало доказом, завдяки якому черниця була зарахована до лику блаженних у 2003 році.

Беатифікация – зарахування до лику блаженних – є необхідним початковим етапом у процедурі канонізації. Розмежування між беатифікацією та канонізацією ввів 1642 року Папа Римський Урбан VIII. За католицькою традицією, праведник, який пройшов беатифікацію, отримує право називатися блаженним. Тільки після цього може початися процес його канонізації – зарахування до лику святих.

Офіційний сайт, присвячений канонізації черниці, представив на суд Ватикану цілий список численних чудес, здійснених нею, проте Святий Престол поки не виділив якогось одного випадку, який міг би підштовхнути до продовження процесу канонізації.

Представники Ватикану заявляють, що строк канонізації матері Терези залежить від Бога.

Можливо, строки канонізації черниці можуть бути відкладені. В Італії 4 вересня виходить друком книга, в якій зібрано листи з приватного листування матері Терези. У них вона часто говорить про те, що "не чує Бога", про "духовну порожнечу" та "містичну кризу".

Процедура беатифікації та канонізації займає тривалий час. Спочатку до Ватикану подають розлоге досьє на кандидата в блаженні чи святі, що містить документи та свідоцтва, які підтверджують його благочестиве життя, а головне – хоча б одне диво з його життя, наприклад, несподіване зцілення важкохворого або якусь іншу надприродну подію, чому є живі свідки.

Потім проводиться щось на кшталт судового процесу, на якому заслуховують свідчення як прихильників канонізації, так і її супротивників, тобто тих, хто не вірить у чудеса, здійснені кандидатом. Колись такого обвинувача спеціально призначали, називаючи "адвокатом диявола".

Якщо процедура завершується на користь кандидата, його досьє йде на розгляд у Конгрегацію в справах святих, де його вивчає інша комісія, яка повинна визначити, чи не має приписуване кандидатові диво наукового чи хоча б логічного пояснення.

Якщо комісія не знаходить такого пояснення, Конгрегація підтверджує, що диво дійсно мало місце і здійснив його саме кандидат. Після цього Папа Римський підписує відповідний офіційний акт про проголошення нового блаженного або святого.

Мати Тереза (Агнес Гонджа Бояджіу) померла 5 вересня 1997 року в Калькутті.

Зараз ви читаєте новину «Ватикан не може зарахувати матір Терезу до лику блаженних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути