Ексклюзиви
понеділок, 08 жовтня 2012 20:43

"Ваша земля - наш туалет" - екологи пройшлися по донецьких селах
6

Фото: Фото: Тетяна Заровна
Дозволити фонетичне введення тексту
Просвітницький марш екологів по селу Новополтавка, яке розташоване в 2 км. від споруджуваного комплексу
Дозволити фонетичне введення тексту
Просвітницький марш екологів по селу Новополтавка, яке розташоване в 2 км. від споруджуваного комплексу
Дозволити фонетичне введення тексту
Просвітницький марш екологів по селу Новополтавка, яке розташоване в 2 км. від споруджуваного комплексу

7 жовтня екологи з Києва, Західної України, Донецька та Англії провели просвітницьку акцію в Костянтинівському районі Донецької області. Близько 20 осіб, одягнувши маски зі свинячими мордочками, взяли в руки плакати "Ваша земля - наш туалет", "Наші відходи вбивають" та інші. Вони пройшлися по селах, що поряд зі свинокомплексом "АПК-Інвест".

Жителі сіл Павлівка та Новополтавка, біля яких працює і будується "АПК-Інвест", скаржаться на поганий запах. Активісти розповіли селянам, що великий сусід, якому вони віддали в оренду свої паї, отруює грунт і грунтові води.

"Сеча і екскременти свиней виливаються на наші поля, потім потрапляють в струмки, джерела, колодязі, а звідти - в організм людей, які п'ють воду, - вважає Володимир Березін з "Зеленого руху Донбасу" (м. Костянтинівка, Донецька область). - На Донбас чекає екологічна катастрофа під назвою Свинобиль, якщо ми не змусимо свинарів відмовитися від застарілих технологій - вони повинні перейти на спалювання відходів в біогазових установках".

"Ми в місті Калуш маємо величезну проблему через данський свинокомплекс "Даноша" на 24 тис. поголів'я. Довели, що вони забруднюють річку і землю, і домоглися, що вони перестали розпорошувати гній, а поглиблюють його в грунт - це теж недобре, але краще ніж розпорошення", - розповіла Марія Антонів з Івано-Франківської області.

Донецький виробник свинини "АПК-Інвест" зараз містить 220 тисяч голів тварин, орендує одну третину орних земель Красноармійського і Костянтинівського районів та розпилює на них відходи свинячого виробництва.

До 2015 року компанія планує взяти в оренду всі землі прилеглих районів і довести свої потужності до 600 тисяч голів свиней.

"600 тис. свиней - це 12 тисяч тонн гною в день. Якщо навіть комплекс збільшить площі орендованих земель в п'ять разів - до ста тисяч гектарів, кількість виливається на поля гноївки буде в 8 разів вище природної потреби землі. Гній - розсадник хвороб, через нього в повітря потрапляє аміак і азот. Із сечею та калом свиней виводяться медпрепарати, які застосовують в великому тваринництві - вакцини, стимулятори, яйця гельмінтів - все це загрожує воді та грунту, - вважає киянка Наталія Платонова з громадської організації "Мама-86".

Зам. директора "АПК-Інвест" Шаміль Яхін, дізнавшись про акцію, приїхав на зустріч з активістами. Він заявив, що виробництво "АПК-Інвест" абсолютно нешкідливе для навколишнього середовища.

"Перед тим, як рідкі відходи потрапляють на поля, вони півроку витримуються в легенях. Ми розпилюємо не відходи, а органічні добрива, дотримуємося абсолютно всіх санітарних норм і технології. До грунтових вод відходи не доходять, максимальне проникнення в грунт становить 5 см. Дехто скаржиться на запах, але нормами це не суперечить ", - розповів Шаміль Яхін кореспонденту Gazeta.ua.

"Інтенсивне вирощування свинини на великих фермах згубно для планети. Жорстокість людини при вирощуванні тварин, застосування гормонів та антибіотиків - все це впливає на якість м'яса. Зараз Євросоюз приймає закони, які поліпшать утримання тварин на великих фермах, але потрібно підтримувати дрібних фермерів, а не капіталістів. Ще й тому, що люди набагато вільніші, коли вони працюють на своїй власній землі, а не знаходяться під контролем власників великих капіталів", - розповіла Тресі Ворчестер з англійської громадської організації "Ферми проти фабрик".

Зараз ви читаєте новину «"Ваша земля - наш туалет" - екологи пройшлися по донецьких селах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути