понеділок, 24 вересня 2012 10:37

Екологи закликали розчистити Дніпро, інакше воно перетвориться на болото

Екологи закликали розчистити Дніпро, інакше воно перетвориться на болото
Фото: tripua.info

У Дніпропетровську екологи б'ють на сполох: якщо найближчим часом влада не приступлять до очищення Дніпра, то через 350 років річка перетвориться на скупчення боліт. Екологи вже придумали 15-річний план порятунку. Правда, на реалізацію проекту потрібні 4 млрд 800 млн грн.

Про це розповідає Сегодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зі Світязя відпочивальники привозять чорниці, рибу і гриби

"Суть проекту екологічного оздоровлення русла Дніпра в межах Дніпропетровська полягає в тому, щоб засипати піском водосховища, які замулюються. Ми хочемо відновити території загальною площею близько 760 га вздовж берегів, які зараз затоплені водосховищами. Це дозволить поліпшити проточність уздовж берегів і буде сприяти припиненню накопичення мулу. Проект передбачає обладнання локальних очисних споруд в гирлах всіх зливових колекторів, які впадають у Дніпро на території проектної діяльності, берегоукріплення всіх відновлених територій габіонними конструкціями завдовжки 32 км ", - заявив заступник головного інженера Інституту" Днепрогіпроводхоз "Віктор Дем'янов, додавши, що якщо проект реалізується, то повністю очистяться замулені ділянки між лівим берегом і островом Зеленим (на площі 33 га), мілководні ділянки Самарської затоки, покращиться проточність Мандриківської затоки. Однак, за словами начальника управління міськради з охорони навколишнього середовища Олега Семенка, на реалізацію даного проекту в міськбюджеті грошей немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У СЕС не знають, коли знову в Одесі можна буде купатися

"Ми двома руками за реалізацію цього проекту. Ось тільки не треба вірити у диво! Адже якщо будуть чистити русло, а всі заводи будуть продовжувати скидати стоки, то результату ми не побачимо. Дніпру необхідна негайна програма з очищення стоків як поверхневих, так і промислових. А як можна чистити, якщо в річку впадає величезна кількість стоків. Тому для початку потрібно розділити стоки, зробити нормальну систему зливової каналізації, упорядкувати промисловий стік і т. д. ", - говорить Семенко і додає, що зараз фахівці управління з охорони навколишнього середовища закінчують ревізію колекторів правого берега Дніпра.

"60% з них ні в кого не числяться на балансі. Зараз ми їх перераховуємо, вже знайшли близько сотні безгоспних стоків, намагаємося встановити їх власників", - говорить Семенко.

Зараз ви читаєте новину «Екологи закликали розчистити Дніпро, інакше воно перетвориться на болото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути