понеділок, 11 грудня 2017 18:06

В Україні змінились норми харчування

11 грудня в Україні змінилися норми харчування.

Нові норми відрізняються від старих тим, що дітям у віці від 3 до 17 років калорійність зменшена на добу в середньому на 15%, повідомляє Держспоживслужба.

"Дітям радять їсти менше солодкого, швидких вуглеводів. Щодо підлітків МОЗ радить вживати більше білків, зокрема м'яса, і менше жирів, зокрема масла, а також менше вуглеводів – каші, хліба, солодощів", – йдеться у повідомленні.

Дорослому населенню відомство рекомендує знизити вживання вуглеводів на добу на 50 г. Збільшити кількість білків на 12 г, а жирів – на 15 г.

Автор: Сегодня
  Таблиця зміни калорійності їжі
Таблиця зміни калорійності їжі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вживати дієтичні продукти і не наїстися цукру

МОЗ пояснює такі зміни тим, що нові норми більш збалансовані і корисні для здоров'я. Щодо зниження калорійності раціону дітей відомство стверджує: старі норми харчування застаріли і були завищеними щодо вживання вуглеводів. Це провокувало у дітей надмірну вагу. Підліткам же рекомендують вживати більше білкової їжі для кращого росту і нарощування м'язової маси.

Думки ж дієтологів з цього приводу розділилися. Одні фахівці вважають, що старі дитячі норми відповідали рекомендаціям ВООЗ. А інші вважають, що сучасні діти менш активні, тому калорійність урізана обґрунтовано.

Україна потрапила до рейтингу країн, де необхідно боротися з ожирінням та надмірною вагою. За даними вчених, більше 25-27,5% українців мають занадто високий індекс маси тіла, який в наукових джерелах маркують, як BMI (Body mass index). Такий же показник або близький до нього мають жителі сусідніх країн - Польщі, Білорусі, Румунії та Молдови.

Зараз ви читаєте новину «В Україні змінились норми харчування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути