Ексклюзиви
середа, 19 квітня 2017 12:01

Як вживати дієтичні продукти і не наїстися цукру

Як вживати дієтичні продукти і не наїстися цукру
"Дієтичні" продукти продають з цукром. Фото: tvoy-prot.com.ua

Йогурти, злакові суміші та зернові батончики для схуднення при неправильному застосуванні можуть містити надлишок калорій. У пакунки з так званими здоровими сніданками часто додають харчові додатки та цукор.

Як відрізнити дієтичні продукти від солодких та висококалорійних:

Мюслі без цукру з додаванням сушених фруктів у середньому містять 350-450 ккал на 100 г. Якщо додають ще мед та шоколад, такий продукт вже не можна назвати дієтичним. Додатки типу кокосу чи олії містять багато холестерину, шкідливого для серцево-судинної системи. Мюслі без домішків є джерелом вітамінів Е та В, кальцію, калію, магнію та заліза. Злаки мають високу енергетичну цінність та забезпечують енергією на весь день.

Зернові батончики - це пресовані злаки. Як правило, їх роблять з вівсу, пшениці, ячменю, жита. Додають сушені фрукти, ягоди, горіхи. Але слід уважно читати склад на упаковці. Бо для смаку до них часто додають патоку, цукор, какао, шоколад та молоко. Як результат, калорійність продукту коливається від 100 до 400 ккал на 100 г. Перевагою батончиків без додатків над кашами полягає у тому, що зернові у них не піддаються термічній обробці. Тому містять більше поживних речовин, вітамінів, швидкі та повільні вуглеводи, які дають відчуття ситості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як сон без одягу допомагає схуднути

Йогурти та сиркові десерти, на упаковці яких намальовані ягоди чи фрукти, містять від двох до десяти ложок цукру на 200 г продукту. Для дієти краще обирати знежирений йогурт без фруктових наповнювачів. Або робити десерти вдома - з кефіру та молока з додаванням свіжих чи заморожених яблук, бананів та персиків. Чисті йогурти сприяють травленню, підвищують імунітет, є джерелом калію, кальцію, вітаміну В.

Вода має бути у великих обсягах в раціоні людини, яка слідкує за фігурою. Однак не газована. Кількість цукру в солодкій газованій воді - до п'яти ложок на склянку. Це шкідливо для ендокринної системи людини та роботи підшлункової залози. Газовані напої з позначкою "лайт" містять замінники цукру, які знижують калорійність продукту. Ксиліт та сорбітол можуть викликати появу каменів у сечовому міхурі. Сахарин і цикломат є канцерогенами. Солодкий замінник аспартам призводить до зниження зору.

Для тих, хто худне, найкориснішою є білкова дієта. У раціоні мають переважати яйця, м'ясо та риба. Ці продукти у достатній кількості, кілька кубиків плитки шоколаду та один - два фрукти на день покривають добову потребу в солодощах. Бажання попоїсти солодкого зменшують заняття спортом. Адже більшість людей заїдають цукром стреси.

Ковбаси, паски та салати з майонезом під час святкувань можуть додати від двох до п'яти непотрібних кілограмів тим, хто слідкує за фігурою. Якщо вчасно не подумати про міру, позбуватися наслідків прийому їжі з великою кількістю калорій доведеться до кінця літа. Як пережити Великодні свята та не погладшати, розповіла дієтолог Юстина Печочка з Познані.

Зараз ви читаєте новину «Як вживати дієтичні продукти і не наїстися цукру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути