пʼятниця, 26 лютого 2016 06:51

В Україні створено Комітет етики правосуддя

В Україні створено Комітет етики правосуддя
Фото: ukrinform.ua

Факти порушення етики і професіоналізму суддями, прокурорами та адвокатами вивчатиме Комітет етики правосуддя, до складу якого увійшли відомі експерти в галузі права, повідомляє "Інтерфакс".

На прес-конференції в Києві, презентуючи роботу Комітету етики правосуддя в рамках реалізації проекту "Відкритий суд", виконавчий директор комітету, засновник і керівник проекту "Відкритий суд" Станіслав Батрин розповів, що до складу комітету увійшли дев'ять експертів у сфері права "з винятковою діловою репутацією, правознавці, які мають довіру громадянського суспільства ".

"Оскільки склалася така ситуація, що питання довіри до правосуддя, до реформ у цій сфері сьогодні на порядку денному, то в Україні за підсумками діяльності проекту "Відкритий суд" створено таке об'єднання юристів, до яких має бути довіра суспільства для того, щоб здійснювати перевірку фактів порушення етики і професіоналізму суддів, прокурорів, адвокатів ", - розповів С.Батрин.

За його словами, мова йде про десятки тисяч людей, які здійснюють свою професійну діяльність в рамках судових процесів в Україні.

С.Батрин нагадав, що в рамках проекту "Відкритий суд" минулого року здійснено відеофіксацію більше 3000 судових справ, і зафіксовано ряд фактів, які свідчать про непрофесійне ставлення щодо учасників процесу.

Виконавчий директор комітету пояснив, що за підсумками вивчення фактів порушення етики і професіоналізму учасниками судового процесу будуть винесені відповідні рішення і вони нестимуть відповідальність. "Можливо, це буде відповідальність, яка стосуватиметься попередження, а можливо, і звільнення цієї особи", - пояснив він.

Ведучи мову про силу рішень, які будуть прийматися комітетом, С.Батрин пояснив: "Створення Комітету етики правосуддя дасть можливість кожному громадянину, який сьогодні перебуває наодинці в боротьбі за свої права в судах, отримати рішення комітету про те, що поведінка судді, прокурора чи адвоката не відповідає стандартам. Після цього за процедурою Комітет етики правосуддя направляє рішення або в Національну асоціацію адвокатів, або Вищу кваліфікаційну комісію суддів, або генеральному прокурору з відповідним висновком, що дана особа підлягає дисциплінарній відповідальності ".

Такий механізм, за його словами, дозволить кожному українцю отримати висновок фахівців і експертів в області права.

Зараз ви читаєте новину «В Україні створено Комітет етики правосуддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути