Ексклюзиви
четвер, 12 серпня 2010 20:12

В Україні немає умов для видобутку сланцевого газу – представник Shell

В Україні немає умов для видобутку сланцевого газу – представник Shell

Видобуток газу зі сланців апріорі буде дорожчий, ніж видобуток звичайного газу.

Про це на "круглому столі" заявив менеджер зі зв'язків з органами державної влади ОАО Shell Ukraine Exploration and Production Олексій Татаренко.

"Традиційним газом є газ, який збирається у так званих "пастках" міцної породи, де він накопичується. Видобуток традиційного газу полягає у тому, що треба пробурити декілька свердловин і викачати його з "пастки". Нетрадиційний газ - це газ, який знаходиться у материнській цільній породі, який треба видобувати безпосередньо з цієї породи. Необхідно бурити сотні і тисячі свердловин. Окрім того, видобуток газу з певної породи може бути лише у певних місцях. Ці місця треба знайти. Тут виникають певні питання", - пояснив він.

За його словами, у собівартість газу закладається вартість буріння свердловин, яка може складати 6-20 мільйонів доларів в залежності від глибини залягання. Україні треба створити передумови для того, щоб вартість буріння свердловин знижувалася.

"Для видобутку газу зі сланців необхідна велика площа, щоб інвестору було цікаво займатися пошуком газу на цій території. Якщо інвестор вкладає гроші у пошук, йому необхідна гарантія, що на цій території він знайте ці "солодкі місця", де видобуток цього нетрадиційного газу буде рентабельним і цікавим. В України на сьогодні існують законодавчі обмеження у 500 кв. км", - сказав Татаренко.

Він навів у приклад досвід Польщі, де почалися розвідувальні роботи покладів сланцю. Там держава стимулює інвесторів малими податками на прибуток.

"Ліцензії користування надрами в Україні також обмежені 20-ма роками на законодавчому рівні. За нашими оцінками, щоб проекти з видобутку нетрадиційного газу були рентабельними, ці строки мають бути принаймні 30 років", - сказав представник Shell.

В свою чергу головний геолог концерну "Гео Альянс" Георгій Виноградов зазначив, що компанія вже сьогодні може запропонувати на своїх ліцензованих територіях конкретні ділянки для інвестора.

"Але для приватної компанії профінансувати закупівлю зарубіжного обладнання просто нереально. Ніяких податкових пільг для видобутку нетрадиційного газу немає. Зрозуміло, поки не зміняться умови, жодна приватна компанія на такі ризики і затрати не піде. Вірогідність окупності зараз - 10-20%", - сказав геолог.

Він зазначив, що оцінювати запаси сланцю дуже важко.

"Якщо обсяги традиційного газу відомі, то по нетрадиційному газу скільки людей, стільки і оцінок. Ви можете замовити обрахувати поклади одного і того ж родовища п'яти різним організаціям, і я вас запевняю, ви отримаєте 5 абсолютно різних висновків. Отже, методів розрахунку покладів сланцю не існує, досвіду обліку також", - резюмував він.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В Україні немає умов для видобутку сланцевого газу – представник Shell». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути