Ексклюзиви
четвер, 12 серпня 2010 18:03

Сланцевий газ на 100% не замінить традиційного газу

Сланцевий газ на 100% не замінить традиційного газу

На сьогодні в Україні знайдено 11 покладів сланцю, а також одне Болтишське родовище у Кіровоградській області.

Про це повідомив на "круглому столі" головний спеціаліст відділу геології нафти і газу Державної геологічної служби Іван Стрижак.

"Поклади сланцю можуть бути у Волинсько-Подільському вугільному басейні, у Карпатах, Криму, у Дніпровсько-Донецькій западині на Українському щиті. Саме у цих районах потрібно проводити потужні геолого-розвідувальні роботи, оцінювати, наскільки сланці газоносні", - зазначив експерт і наголосив, що метан вугільних родовищ є на сьогодні більш привабливим проектом. Комерційні структури вже мають близько 90 дозволів на видобуток метану.

У свою чергу, екс-уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський сказав, що на Кіровоградському родовищі уже 3 роки реалізується невеличкий пілотний проект разом із литовською компанію. Мова йде про видобуток сланців і їх переробку.

"Але сланцевий газ на 100% не замінить традиційного газу, який ми сьогодні видобуваємо. Він завжди буде більш рентабельний. Крім того у світі створено лобі "Газпрому", з його мережами у всій Європі", - наголосив Соколовський.

За словами в.о. директора Інституту газу НАН України Олександра П'ятничка, видобування сланцевого газу - дуже капіталомісткий процес.

"Досвід видобування найбільшого родовища у Штатах показав, що ціна буріння однієї свердловини коштує - 2-4 тисячі доларів. За останні 15 років вони пробурили 11 тисяч свердловин і гідророзривів. Тому ціна на сланцевий газ піднімається до 250-300 доларів за тис. кубометрів", - зазначив науковець.

За словами президента Київського міжнародного енергетичного клубу Олександра Тодійчука, США на 2010 рік забезпечують близько 50% потреб свого газу нетрадиційним газом.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Сланцевий газ на 100% не замінить традиційного газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути