Ексклюзиви
неділя, 18 липня 2010 18:52

Експерти визначили найбільш залежні від Газпрому країни

Експерти визначили найбільш залежні від Газпрому країни

Під час дослідження Європейського центру міжнародної економічної політики (ECIPE) Болгарія і Латвія були визнані країнами, найбільш залежними від російської компанії Газпром.

Автори дослідження розглянули взаємозв'язок між рівнем конкуренції на ринках газу країн-членів ЄС та їхньою вразливістю перед скороченнями поставок від російської монополії Газпрому, яка стоїть за більшістю недавніх перебоїв з постачаннями газу в ЄС.

За рейтингом ECIPE, найбільш уразливими до скорочення поставок газу російського Газпрому серед 25 країн-членів ЄС опинилися Болгарія (показник вразливості 22) і Латвія (показник вразливості 21). Найменш уразливі, згідно з дослідженням - Португалія і Нідерланди.

Більшість ринків у Центральній та Східній Європі замкнуті в міцних односторонніх відносинах з Газпромом, і не тільки в якості єдиного постачальника газу, але і в якості інвестора на внутрішніх ринках, а також через довгострокові контракти на постачання газу. Всі стимули на місцевих ринках газу зміщені таким чином, щоб бути вигідними Газпрому, стверджують експерти.

На підставі цих висновків, дослідження пропонує новий Індекс вразливості від газпромівських обмежень поставок.

Індикаторами є частка газу в первинному споживанні енергії, залежність імпорту від російського газу, рівень концентрації роздрібного ринку газу, рівень концентрації на оптових ринках газу, позиція країни в рейтингу Світового Економічного форуму в категорії Ефективність антимонопольної політики, оцінка доведеної уразливості від російських скорочень поставок (або як країна постраждала від порушення газопостачання), присутність Газпрому на внутрішньому ринку в якості інвестора, а також чи була країна колись частиною Радянського Союзу або країн колишнього радянського блоку (який історично довів стимул для Москви прийняти рішення на користь скорочень газу) та інші фактори.

Нагадаємо, Міністерство економіки Болгарії в п'ятницю, 16 липня, з метою знизити залежність від Газпрому заявило про підтримку планів з видобутку сланцевого газу в країні американськими компанії Chevron і Integrity Towers Inc.

UA-Energy.org

Зараз ви читаєте новину «Експерти визначили найбільш залежні від Газпрому країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути