четвер, 17 червня 2010 05:35

"Єврогаз" не захистить від експансії Росії

"Єврогаз" не захистить від експансії Росії

"Нафтогаз України" отримав асоційоване членство в Європейському союзі газової промисловості. Експерт з енергетичних питань 55-річний Богдан Соколовський каже, що це дозволить швидше модернізувати українську газотранспортну систему за вимогами Енергетичної хартії.

— Членство "Нафтогазу" в асоціації "Єврогаз" — це допуск до дискусійного клубу для обміну думками і не більше. "Єврогаз" лише виробляє загальні рекомендації для ефективного і прозорого функціонування енергетичного ринку в 28 країнах, яких об"єднує. Україні може допомогти порадами західних фахівців, як реформувати газовий сектор у цілому. Але рішень, обов"язкових для виконання всіма учасниками в разі проблем, "Єврогаз" не приймає.

Російський "Газпром" уже давно перебуває в цьому дискусійному клубі, а проте його нічого не стримало розв"язувати  газові війни проти України та Європи.  Тепер росіяни погрожують прикрутити газовий вентиль білорусам, бо не сходяться в питанні ціни на газ. І хоч справедливість  на боці Мінська, "Єврогаз" може вплинути на Москву лише в моральному аспекті. Бо  справедливість і "Газпром" — це несумісні речі.

Справедливість і "Газпром" — це несумісні речі

Зрештою, теперішня білоруська ситуація може повторитися з Україною, якщо нас таки змусять віддати понад 12 мільярдів кубометрів газу за рішенням Стокгольмського суду. І "Єврогаз" не захистить від експансїї Росії. Ця афера явно була запрограмована "Газпромом", бо компанія за раз убиває двох зайців: повертає собі газ і дискредитує Україну через програш у міжнародному суді. У кінцевому результаті повернення такого чималого обсягу газу доведеться розтягнути на кілька років. Але не відомо, як вирішувати це питання: чи віддавати сам газ, чи повертати гроші за нього, але за якою ціною? Україна вже один раз заплатила за газ по 148 доларів за тисячу кубометрів, але тепер — ціна інша. Якщо доведеться докуповувати цей обсяг газу в "Газпрому", то за нього платитимуть лише люди, бюджетники, а не підприємства хімпрому чи металургії. І взагалі невідомо, чи вкладемося тоді у квоту в 40 мільярдів, вибирати яку можемо за ціною 233 долари за тисячу кубометрів. Усе, що вище ліміту, "Газпром" продаватиме нам уже за 333 долари. І де тоді "знижка", якою на всі боки хвалилося керівництво держави після харківських угод із Росією?

Зараз ви читаєте новину «"Єврогаз" не захистить від експансії Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути