субота, 17 квітня 2010 12:40

Поклади сланцевого газу в Західній Україні переважають американські

Поклади сланцевого газу в Західній Україні переважають американські

Французька нафтова компанія Total спільно з польською EuroGas Polska sp.z o.o домовляються розробляти родовища сланцевого газу в Західній Україні на кордоні з Польщею. Голова правління EuroGas Вольфганг Рауболл називає запаси сировини в цьому регіоні "істотно більшими, ніж в успішних полях сланцевого газу в США".

"Перших результатів розробки родових можна очікувати до 2017 року, - коментує Gazeta.ua провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. - Наразі жодних документів чи контрактів немає, все на рівні ідей".

Експерт вважає, що на дослідження структури запасів, їхньої надійності і рентабельності піде не один рік.

"Це довгострокові інвестиційні проекти, - додав Володимир Омельченко. - Сполучені Штати більш мобільні у впровадженні технології видобутку сланцевого газу. Там зараз вийшли на вартість 140-150 доларів за тисячу кубометрів газу. Це пов"язано і з умовами залягання цих сланців, і з технологічними новаціями, і зі сприянням, яке надає держава. В Європі освоєння технології відбуватиметься не так скоро, адже необхідно проводити розвідку сланцевих покладів. Європа ще дуже далека від того, щоб вийти на якісь значні об"єми видобутку сланцевого газу. У перспективі 2020-го Європа може вийти на об"єми видобутку газу до 50 мільярдів. А це може скласти 5-10% від загального споживання газу Євросоюзу".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Поклади сланцевого газу в Західній Україні переважають американські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути