вівторок, 28 липня 2020 15:37

В Україні дефіцит суддів: за 6 років жодного нового фахівця

В Україні дефіцит суддів: за 6 років жодного нового фахівця
В Україні за 6 років ніхто не став суддею. Фото: ТСН

За 6 років в Україні жоден новий фахівець не став суддею. Востаннє масовий набір суддів в Україні відбувся 2013 року.

Це і є однією з причин, що гальмують розглядання справ, повідомив заступник голови Верховного Суду Богдан Львов в інтерв'ю УНІАН.

"В Україні справи розглядаються так довго не лише за відсутності нормативів, а й через дефіцит суддів. Понад 6 років жоден новий фахівець суддею не став, було лише кілька призначень 2015 року. Поточного року з'явилися укази президента про призначення на посади суддів – це близько 70 осіб. Присяги вони ще не складали, відповідно, здійснювати правосуддя та розглядати справи ще не можуть".

Торік ліквідували Вищу кваліфікаційну комісію суддів - цей орган вирішував, чи може особа, яка прошла навчання, посісти посаду судді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судді Окружного адмінсуду поскаржилися Зеленському на тиск

"Була пропозиція, навіть іноземці просили залишити стару кваліфікаційну комісію, доки не запрацює нова. Проте законодавець визначив інакше - чинну негайно ліквідувати та створювати нову ВККС. Минуло 9 місяців, вже немає старої і ще немає нової, і навіть поки що немає закону, на яких засадах створюватимуть нову ВККС. За цей час ще частина суддів звільнилася зі своїх посад. Хтось унаслідок притягнення до відповідальності, і досить значна частина - просто за власним бажанням. Посади звільняються і не заповнюються", - підсумував Львов.

Проблеми у судовій сфері - це політична відповідальність президента Володимира Зеленського. Він відмовився від реальної судової реформи. Тому виникають скандали на зразок "плівок" голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка. Довести цю справу до кінця буде важко, при тому, що ОАСК відомий своїми скандальними рішеннями. Єдиний дієвий вихід - повністю ліквідувати цю установу. Це може зробити тільки голова держави.

Зараз ви читаєте новину «В Україні дефіцит суддів: за 6 років жодного нового фахівця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути