Ексклюзиви
понеділок, 27 липня 2020 11:08

"Вовче" судочинство триватиме: Зеленський не буде реформувати суди

"Вовче" судочинство триватиме: Зеленський не буде реформувати суди
- Пашо, як будемо владу у країні захоплювати? - саме так звертається суддя Окружного адміністративного суду Києва до його очільника 42-річного Павла Вовка. Про це свідчать матеріали справи Національного антикорупційного бюро. Фото: Reuters

Проблеми у судовій сфері - це політична відповідальність президента Володимира Зеленського. Він відмовився від реальної судової реформи. Тому виникають скандали на зразок "плівок" голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка.

Довести цю справу до кінця буде важко, при тому, що ОАСК відомий своїми скандальними рішеннями. Єдиний дієвий вихід - повністю ліквідувати цю установу. Це може зробити тільки голова держави. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить екссуддя Вінницького окружного адмінсуду, експерт Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков.

НАБУ звинувачує Павла Вовка у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади. Які висновки ви зробили, ознайомившись з матеріалами цієї справи, послухавши записи розмов?
- Розслідування Національного антикорупційного бюро підтвердили ті речі, про які давно знали та підозрювали. Питання було тільки у тому, наскільки масштабні зловживання, - каже Михайло Жернаков. - Окружний адміністративний суд займається відвертими зловживаннями вже не перший рік. Певною мірою саме для цього його і створювали. Тоді Андрій Портнов та Сергій Ківалов підібрали собі відповідні кадри. Коли про такі цинічні порушення дізнається уся країна, це не може не шокувати.

Це дійсно є спробою захоплення влади?
- Абсолютно. Окружний адмінсуд столиці явно виходив за межі своїх повноважень. У Конституції написано, що усі органи державної влади повинні діяти у межах, на підставі та у спосіб, визначений українським законодавством. На плівках ми чуємо, що люди у незаконний спосіб впливають на Конституційний суд, інші судові інстанції. Вони відкрито говорять, які установи їм належать: КСУ, Окружний та Суворівський суди. Очевидно, дійсно йдеться про захоплення влади.

Вовк і його спільники хотіли показати свою силу та значимість новій владі

Суддя Вовк є головним фігурантом? У чиїх інтересах це могли робити?
- На це відповідають самі підозрювані у матеріалах НАБУ. Називають себе "політичними проститутками". Тож тут є 2 компоненти. Перша - ОАСК та його працівники обслуговують політичну еліту, яка зараз перебуває при владі в Україні. Друга - у вільний час діють в інтересах тих, хто більше заплатить. Тобто займаються масштабною корупцією та хабарництвом. Ось і виходить, що працюють на політичну й бізнесову еліту України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ не може вручити суддям Окружного адміністративного суду Києва повістки, оскільки ті у відпустці

У плані Вовка йшлося про заборону широкому колу держслужбовців виїжджати за кордон після проведення виборів президента 2019 року. Для чого це планували?
- Намагались налякати тодішню політичну верхівку, яка відходила від влади. Мова йде про чинних на той момент народних депутатів та членів уряду. З іншого боку, Вовк та його спільники хотіли показати свою силу та значимість владі, яка тільки починала вступати в силу - Зеленському та його команді. Очевидно, був мікс мотивів. Зробити подібну "дичину" - це абсолютно у стилі Окружного суду Києва.

Чому не здійснили?
- Часто в ОАСК закидають спеціальні замовні позови. Там є ручні адвокати, наприклад, Ростислав Кравець, якому теж оголошено підозру. Таким чином можуть подати будь-який позов на будь-кого. І він стане засобом тиску. Ідея заборони виїзду теж могла бути чимось подібним. Мовляв, робіть так, як ми кажемо, а то ухвалимо таке рішення. Не обов'язково кожну справу доводити до кінця, щоб добитись свого.

Обвинувачувані судді й надалі працюватимуть на своїх посадах

За яким сценарієм може розвиватися слідство у цій справі? Які шанси, що Вовка і його спільників покарають?
- Тут є 2 аспекти. Перший - кримінальний. Розслідування цих злочинів - компетенція НАБУ, Вищого антикорупційного суду та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У перших 2 установах я не сумніваюсь. Спеціалізовані прокурори у цій справі теж наче роблять свою роботу. Проте навіть якщо і буде реальне бажання покарати за ці злочини, процес затягнеться на роки. У рамках справи обвинувачувані матимуть велику кількість процесуальних можливостей, щоб затягнути розгляд, саботувати його.
Найбільший негатив й тому, що обвинувачувані судді весь цей час працюватимуть на своїх посадах. Ніяка Вища рада правосуддя їх не відсторонить. Аналогічні ситуації вже були з першими плівками Вовка. ВРП ще тоді відмовилась відстороняти його. Тобто вони і далі чинитимуть своє "вовче" судочинство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя Вовк: У відставку не піду!

Є варіанти, як цьому можна запобігти?
- Єдиний шлях - повністю ліквідувати Окружний адміністративний суд Києва. Це може зробити тільки президент Зеленський. За Конституцією лише голова держави може вносити подібні законопроєкти до парламенту. Тож сьогоднішній стан речей - повна політична відповідальність Зеленського. Він натомість просто ігнорує опублікування цих плівок і не коментує справу. Більше того, нещодавно Зеленський вніс у Верховну Раду законопроєкт №3711. Цей документ ще більше розширює повноваження суддів Окружного адмінсуду столиці. Тепер вони фактично контролюватимуть набір суддів ледь не в межах всієї України, адже впливатимуть на формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів. На жаль, поки не помітно, щоб президент був хоч якось зацікавлений у вирішенні проблеми.

Наша влада в особі президента та його команди остаточно відмовилась від судової реформи

Вірите, що влада проведе судову реформу? Що треба було б зробити насамперед?
- Є кілька найголовніших елементів. Перший - перезавантаження Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Це треба зробити із залученням незалежних закордонних експертів. Так було з Антикорупційним судом. Це - єдиний відбір суддів, який вдався. Це сталось саме завдяки міжнародним експертам. Вони просто заблокували недобросовісних кандидатів, яких було чимало.
Другий - кадрове оновлення судової системи. Воно неможливе без переобрання Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Саме ці органи мають звільнити недоброчесних суддів та відібрати нових. Це - не тільки наша необхідність, а ще й зобов'язання перед міжнародними партнерами. Їм уже набридло терпіти скажені рішення, які ухвалюють наші суди. Наприклад, у справі того ж Приватбанку. Адже саме Окружний адмінсуд Києва прийняв рішення про незаконність його націоналізації.
Дуже важливою складовою ще є реформа Конституційного суду. У нас 9 з 15 суддів цієї установи є недоброчесними. Проте зараз виглядає так, що влада президента Зеленського не має наміру реформувати судову систему. Він свідомо закриває очі на цю проблему і не бажає здійснювати реальних заходів, щоб хоч якось зарадити. Схоже на те, що наша влада в особі президента та його команди остаточно відмовилась від судової реформи.

НАБУ звинувачує голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади. Мовляв, він хотів встановити свій контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та перешкоджав їхній роботі.
За версією слідства, Вовк зі спільниками ухвалювали замовні рішення у власних інтересах та працювали на політиків і бізнесменів. Для цього використовували схему з поданням штучних, надуманих, адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи фізичних осіб до свого ж суду. І швидко приймали потрібне для себе рішення.
17 липня НАБУ оприлюднило записи розмов між Павлом Вовком та його спільниками. Зокрема, з них випливає, що голова ОАСК з суддею Євгеном Абловим розробили план, як заборонити широкому колу держслужбовців виїжджати за кордон після проведення виборів президента 2019 року.
Окружний адмінсуд Києва відомий своїми скандальними рішеннями вже давно. Зокрема саме він відсторонив на певний час від посади виконуючу обов'язки міністра охорони здоров'я Уляну Супрун та скасував націоналізацію Приватбанку.

Зараз ви читаєте новину «"Вовче" судочинство триватиме: Зеленський не буде реформувати суди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути