Ексклюзиви
понеділок, 21 жовтня 2013 09:33

В Україну перебирається усе більше азіатів

В Україну перебирається усе більше азіатів
Фото: azembassy.com.ua

В Україні менш ніж за рік кількість іноземців, які стоять на обліку в країні, зросла у 1,5 рази. При цьому найбільш активними "країнами-іммігрантами" є республіки Середньої Азії і держави-мільярдники.

У Держміграційній службі повідомили, що найбільше емігрують в Україну з країн колишнього СРСР, громадяни яких зберегли родинні зв'язки з Україною.

"Родинні зв'язки, в основному, з Росією, а з Узбекистану, наприклад, досі повертаються депортовані кримські татари", - повідомила "Вестям" професор Ірина Прибиткова з Інституту соціології НАН України.

Мешканці Іраку, Нігерії, Індії найчастіше переїздять через те, що відчувають загрозу своєму життю або відсутність засобів до існування. А ось азербайджанці, які займають друге місце в рейтингу найбільш активних "країн-іммігрантів", то вони поступово перевозять в Україну свою рідню.

"Азербайджанці давно займаються торгівлею у великих містах. У них сильно виражені родинні й кланові зв'язки, тому вони і звуть рідних (в Київ, Одесу, Крим), - зазначає експерт з міжнародних відносин Олександр Сушко. - В останні роки з усіх країн Середньої Азії взагалі масово їдуть слов'яни - некоренному населенню там дискомфортно".

За словами Сушко, вірмени і грузини їдуть на більш високооплачувану роботу - в цих країнах середні доходи нижчі, ніж в Україні. Приплив з Молдови, Білорусі, Туреччини пояснюється географією: "Країни-сусіди завжди будуть в "десятці". Тут ідеться не тільки про малий і середній бізнес, але і про студентів", - зазначає експерт.

Що стосується Індії та Китаю (10-е і 11-е місце рейтингу), то ці країни поставляють жителів у всі регіони світу.

"У нас ще малий приплив звідти. Громадян цих країн найчастіше привертає в Україні дешева освіта, яка або стає "мостом" в інші країни, або першим кроком до осілості тут і створення сімей", - каже Сушко.

Зараз ви читаєте новину «В Україну перебирається усе більше азіатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути