четвер, 24 травня 2007 13:30

У Свердловську горять терикони. Місто на межі екологічної катастрофи

У Свердловську горять терикони. Місто на межі екологічної катастрофи
На околицях Свердловська (Луганська область) горять терикони. Порідні відвали спалахують раптово, навіть після десятирічного спокою. Вугільні ж підприємства, яким, власне, належать терикони, гасити їх не поспішають. У місцевих жителів через горіння териконів істотно погіршало здоров"я.

Вогнем охоплено одинадцять вугільних відвалів. Біля кожної штучної гори живуть люди. Місцеві жителі кажуть, що задихаються від териконового диму і постійно хворіють. А дітей регулярно перевіряють у онкологів.

Терикони горять всередині, тому зовні нічого не видно. Під землею ж температура сягає п"ятисот градусів. У повітря виходить чадний газ. Екологи говорять, що він шкодить здоров"ю людей найбільше.

- Уявіть: ви сидите біля багаття, відпочиваєте. Тільки у багаття додано всю таблицю Менделєєва. Вам уже стає не до відпочинку. Чому? Тому що – оксид сірки, нітрат, кобальт, миш"як. Порідні відвали містять всю таблицю Менделєєва, - говорить еколог Олена Степанець.

У мерії Свердловська про пожежу на териконах знають, але допомогти нічим не можуть. Говорять, що це помилка не нинішніх чиновників - прорахувалися ще за радянських часів.

- У ті часи не було санітарних зон. Законодавство Радянського Союзу не передбачало відселення або ще чого-небудь. Хто дозволяв туди селитися населенню? Ніхто досі не відповість на це запитання, - зазначив начальник відділу з питань екології Свердловської міської ради Олександр Ліонов.

Екологи стверджують: якщо в охоплені вогнем відвали потрапить вода - можливий вибух, наслідки якого важко передбачити. Допомогти могли б вугільні підприємства, яким належать терикони. Ті ж поки що розробляють проекти гасіння і шукають гроші на їхню реалізацію, повідомляє ІСТV.

Зараз ви читаєте новину «У Свердловську горять терикони. Місто на межі екологічної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути