вівторок, 27 січня 2009 19:45

У столичних супермаркетах - дефіцит товарів

У столичних супермаркетах скорочується асортимент товарів і зникають продукти багатьох торгових марок. Ще перед Новим роком у супермаркетах, магазинах і кіосках стала дефіцитом кава "Tchibo".

У середині січня в "Cільпо" на Лук"янівці на полицях з крупами залишився тільки один вид вівсяних пластівців, а зазвичай там були представлені 4 й більше виробники. Скоротився асортимент дитячих підгузників (залишилися всього 2 виробники). У супермаркеті "Велика кишеня" на Борщагівці спорожніли полиці з чаєм: за словами продавців, давно вже не завозили чай ТМ "Майский", "Принцеса Ява" і ряд інших.

Зараз у магазинах все частіше товари виставлені в один ряд для того, щоб приховати порожнечу.

"Асортимент товарів у супермаркетах став значно менший. Причин кілька, але всі вони пов"язані з кризою", - сказав на умовах анонімності менеджер однієї з торгових мереж.

Найбільш гострою проблемою є зміна умов розрахунків між виробниками, постачальниками і реалізаторами (супермаркетами). Раніше всі використовували кредити, тепер такої можливості немає. До кризи за товари розрахунок відбувався після реалізації, тепер усі хочуть передоплату.

Загроза розорення нависла над цілою низкою компаній. "Серед виробників страждають насамперед невеликі підприємства, в яких не вистачить вільних коштів, щоб давати передоплату за сировину. Зокрема, є ймовірність зникнення деяких виробників майонезу, які неспроможні будуть купити кокосову олію, що подорожчала".

Крім того, багато дилерів, які працюють з іноземними виробниками, розорилися після різкого подорожчання долара. Така доля спіткала імпортерів іспанських оливок, таїландських ананасів, ряд інших. Тепер цих товарів завозиться менше.

Найближчим часом може закритися мережа продуктових магазинів "Смак". Купівельна спроможність населення скоротилася, а ціни ростуть. Виручка магазинів різко впала, і вони змушені розривати контракти на постачання товарів, за які вимагають передоплату, а також не дуже ходових, які не обіцяють швидкого повернення вкладених грошей.

Крім того, виробники також здебільшого обмежуються постачаннями тільки найпопулярніших товарів.

"Отже, в 2009 році асортимент товарів у супермаркетах і далі скорочуватиметься. Поки що це ще не дуже помітно, виручають старі запаси. Але фахівці кажуть, що ситуація погіршиться навесні, і нам доведеться на якийсь час забути про різноманітність і достаток", пише "Газета по-киевски"

Зараз ви читаєте новину «У столичних супермаркетах - дефіцит товарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути