вівторок, 04 листопада 2008 12:37

У США рецесія триватиме цілий рік - економісти

У США рецесія триватиме цілий рік - економісти

Результати опитування провідних економістів США, оприлюднені в понеділок, показують, що переважна їх більшість вірять, що економіка занепала і спад цей триватиме весь 2009 рік.

За даними Національної асоціації економістів, 90% із 102 членів-респондентів були більш песимістичні щодо економічного розвитку, ніж у червні.

Економісти зазначили, що спад триватиме принаймні до кінця наступного року. 79% говорять, що економічний ріст становитиме менш ніж1%, а решта 38% респондентів переконані у настанні економічного скорочення.

Через тривалу кредитну кризу Федеральний резерв скоротив відсоткову ставку декілька разів, нещодавно ж знизивши її до 1%.

Проте лише 36 % респондентів говорять, що зниження відсоткової ставки та інші заходи з боку Федерального резерву, щоб розморозити кредитні ринки, мали позитивний вплив, решта 58% заявляють, що ці програми мало що змінили. Опитування завершилося 23 жовтня, перед останнім скороченням відсоткової ставки Федеральним резервом.

Спад настрою споживачів та погані економічні умови різко скоротили попит на товари та послуги. Згідно з опитуванням, 35% вказали на скорочення попиту, коли 30% стверджують, що попит зростає. Вперше з 2001 року більшість респондентів говорили про спадаючий попит, ніж про зростаючий.

Якщо порівняти, у червні 44% респондентів доповідали про зростання попиту і лише 19% доповідали про спадання попиту. Представники Національної асоціації економістів зазначають, що з 1982 року кожен раз, коли економісти доповідали про спад попиту більше ніж його зростання, подальший занепад економіки доводив прогнози.

Так як попит різко впав, респонденти говорять, що прибуток їх компаній також зменшився. Лише 15% респондентів повідомили, що доходи їх компаній зростають.

Передбачається і продовження скорочення робочих місць, так як 23% респондентів заявили, що їх фірми чи заводи проводять скорочення штатів, порівняно з 16% респондентів, які повідомляють, що продовжують наймати працівників.

"Наступні 6 місяців очікується, що набагато більше кампаній будуть зменшувати об"єми працевлаштування, що може призвести до поглиблення кризи."- говорить головний економіст Асоціації генеральних підрядчиків США, Сімонсон, повідомляє CNN.

Зараз ви читаєте новину «У США рецесія триватиме цілий рік - економісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути