Ексклюзиви
середа, 13 червня 2007 19:40

В Росії розсекретили архіви Червоної Армії

Міністерство оборони Росії знімає гриф секретності з архівних матеріалів періоду Великої Вітчизняної війни. Як повідомляє "Эхо Москви", відповідний наказ випустив новий міністр оборони Анатолій Сердюков. В документі сказано, що розсекречення проходить в рамках Закону про державну таємницю, який був прийнятий ще в 1991-му році.
 
Розсекречені будуть документи Червоної Армії і Військово-морського Флоту, міністерства оборони Росії, що зберігаються в Центральному архіві, в Центральному військово-морському архіві і архіві військово-медичних документів Військово-медичного музею міноборони. Відомості майже 70-річної давності до цих пір складали державну таємницю.
 
Втім, навряд чи всі документи стануть загальнодоступними. У матеріалах можуть міститися відомості, які зачіпають приватне життя. А згідно із законом з такими документами можна ознайомиться тільки з відома самого громадянина, а після його смерті - його спадкоємців. Таке обмеження діє протягом 75 років. А це означає, що до 2020 року архівістам доведеться перевіряти, що і кому вони видають. Крім того, президентський архів і архів НКВД все ж таки залишаються засекреченими.
 
Історики вважають, що розсекречені документи можуть змінити уявлення про Велику Вітчизняну війну і допомогти багатьом знайти могили зниклих родичів.

Можливо, архівні документи також допоможуть підрахувати дійсну кількість загиблих в роки війни, говорить журналіст. При Сталіні говорили про 10 мільйонів, при Горбачові вже називалася цифра в 27 мільйонів. А зараз історики вважають, що загиблих може бути 40-42 мільйони. www.newsru.com
Зараз ви читаєте новину «В Росії розсекретили архіви Червоної Армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути