четвер, 21 жовтня 2021 14:23

У Православної церкви України з'явився власний храм в Нікополі

У Православної церкви України з'явився власний храм в Нікополі
Храм святого праведного Петра присвятили загиблим на Донбасі воїнам із Нікополя. Фото: ПЦУ

14 жовтня свято Покрови в Нікополі вперше відзначали у власному храмі Православної церкви України. Ще чотири роки тому міська влада передала парафії святого Петра земельну ділянку в центрі міста, а влітку 2021 року храм був урочисто освячений, зазначають автори проекту "Особливий погляд" (5 канал).

Настоятель храму Петра отець Меркурій Скороход розповідає, що в 1990-х всі храми були захоплені Московським патріархатом і українській церкві доводилось проводити богослужіння в тимчасових приміщеннях. І тільки зараз нікопольські парафіяни отримали можливість молитися у власній церкві.

Колишній голова Нікопольської РДА Володимир Євтушенко додає, що храм побудували завдяки підтримці небайдужих людей і він став подарунком містянам до 30-ї річниці Незалежності України.

Серед меценатів був сам Євтушенко, а також Олег Брехін, Євген Романченко, Максим Жовнін та Володимир Куцин.

Олег Брехін – відомий бізнесмен, родом із Донецька. Він розповідає, що надихався прикладом Олександра Петровського. Його благодійний фонд "Солідарність" багато років поспіль підтримує Дніпровську Єпархію Православної церкви України.

"Я сам із Дніпра, і я бачу, скільки тут людей прийшло на відкриття. Молодих людей бачу багато. Це говорить про те, що у вас дуже сильне, патріотичне місто. І головне, що таке проукраїнське сильне місто. Дуже вам за це дякую", – говорить Петровський.

Храм святого праведного Петра (Калнишевського) Православної церкви України присвятили 36 бійцям з Нікополя, які загинули під час російсько-української війни.

Фонд Олександра Петровського "Солідарність" також профінансував зведення Меморіалу на честь героїв війни з Росією, який відкрили у Жовтих Водах.

Віце-президент Фонду "Солідарність" Яна Іванілова висловила сподівання, що ті, хто приходитимуть до Меморіалу, будуть дійсно віддавати шану загиблим бійцям.

Освячувати алею пам'яті у Жовтих Водах приїхали священники ПЦУ. Поминальне богослужіння просто неба очолив канцлер Дніпровської єпархії протоієрей Віталій Лопушанський.

"Нас сьогодні потихеньку намагаються присипати. І вже історію, яку ми бачимо на сьогоднішній день, намагаються якимось чином притаїти. Але ці пам'ятні знаки, ці святі місця не дадуть нам забути те, за що поклали наші воїни найдорожче - свої життя", – зазначив отець Лопушанський.

Зараз ви читаєте новину «У Православної церкви України з'явився власний храм в Нікополі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути