четвер, 02 грудня 2021 11:52

В ООН припускають, що з епідемією СНІДу можна покінчити

В ООН припускають, що з епідемією СНІДу можна покінчити
Перші випадки захворювання були зареєстрвані 40 років тому. Фото: МОЗ України

Покінчити з епідемією СНІДу до 2030 року можливо, але це вимагає активніших дій та вияву більшої солідарності.

Про це повідомили в ООН.

Щорічно, 1 грудня, у світі відзначають Міжнародний день боротьби зі СНІДом. З часу реєстрації перших випадків захворювання минуло вже 40 років, а ВІЛ й досі залишається глобальною загрозою.

"Ми відстаємо від виконання спільних зобов'язань щодо викорінення СНІДу до 2030 року, і справа не в нестачі знань чи коштів, а в структурній нерівності, яка перешкоджає ефективному застосуванню перевірених рішень для профілактики та лікування ВІЛ", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен третій ВІЛ-інфікований не знає про хворобу. Де і як безкоштовно обстежитись

Водночас в ООН припускають, що викорінення СНІДу все ще можливе. Однак для цього слід підвищити стійкість до майбутніх пандемій. Зокрема,це передбачає боротьбу зі стигматизацією та скасування дискримінаційних та каральних законів, правил та практик.

"Нам потрібні політичні, економічні та соціальні зміни, які дозволять захистити права кожної людини та задовольнити потреби тих груп населення, які опинилися у важких життєвих умовах та зазнали маргіналізації", - пояснюють в ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили регіони України, де найбільше лютує ВІЛ

Зокрема, йдеться й про викорінення нерівності, яке допоможе не тільки покласти край епідемії СНІДу, але й "захистити права ключових груп населення, людей, які живуть із ВІЛ, підвищити ефективність боротьби з Covid-19 та іншими пандеміями, забезпечити відновлення економіки та підтримання її стабільності". Також викорінення нерівності дозволить врятувати мільйони людей і "покращить життя суспільства в цілому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвінчали найпопулярніші міфи про ВІЛ та СНІД

Заходи, які пропонують для боротьби з нерівністю, охоплюють: розвиток інфраструктури, керованої населенням та орієнтованої на людей; забезпечення рівного доступу до ліків, вакцин та медичних технологій; права людини для зміцнення довіри та боротьби з пандеміями; підвищення кваліфікації співробітників та надання їм необхідних ресурсів та інструментів; впровадження систем оброблення даних, орієнтованих на людину та здатних виявляти нерівність.

Компанія Moderna готується до першого етапу клінічних випробувань вакцини від вірусу імунодефіциту людини. Вакцина працюватиме так само, як і від коронавірусу. В її основі лежатиме та ж мРНК-1644 - технологія з молекулою матричної РНК, у якій записана інформація про антиген-збудник хвороби.

Зараз ви читаєте новину «В ООН припускають, що з епідемією СНІДу можна покінчити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути